VUČEVIĆ O PROTESTIMA PROSVETNIH RADNIKA: Država predložila najveće povećanje plata u narednoj godini upravo prosvetnim radnicima

Autor:

Biznis

16.09.2024

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Štrajk neće izazvati nervozu u Vladi"

VUČEVIĆ O PROTESTIMA PROSVETNIH RADNIKA: Država predložila najveće povećanje plata u narednoj godini upravo prosvetnim radnicima

Foto: Tanjug/TADEJ KREFT

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je od jutros potpuna obustava rada u 37 odsto škola, dodajući da je država predložila najveće povećanje u narednoj godini upravo za prosvetu i da ne postoje "skrivene pare" koji bi Vlada zbog štrajka mogla da iskoristi za povećanje plata.

- Štrajk neće izazvati nervozu u Vladi pa će sad neko da kaže 'dobro, moramo još više da podignemo plate'. Mislim da je vrlo korektna ponuda Vlade da najveće povećanje plata u 2025. godini upravo bude za prosvetne radnike - rekao je Vučević novinarima u zgradi Vlade.

Dodao je da je vlada predložila da najveće povećanje u javnom sektoru bude upravo u prosveti što je za 50 odsto više nego što će biti povećanje za sve ostale zaposlene u javnom sektoru.

Vučević je naveo da su očekivanja sindikata da početna plata u prosveti bude koliko i prosečna zarada na repuličkom nivou i dodao da je sa predloženim povećanjem to i moguće. 

- Povećanje koje će uslediti januara sledeće godine, 50%  je više nego što će biti povećanje za sve ostale zaposlene u javnom sektoru, računajući i vojsku, i policiju, i zdravstvo, i administraciju, komunalne službe, kako god. Za 50% veće povećanje ili najveće povećanje za 2025. godinu mi smo predvidali upravo za prosvetne radnike - ponovio je Vučević.

On je ocenio da prosvetari nije trebalo da zakažu štrajk između dve runde razgovora sa predstavnicima Vlade i ističe da ne ukida nikome pravo na štrajk, ali da je važno da zaposleni u prosveti razumeju da je budžet vrlo jasan i da nije moguće tek tako doneti odluku o povećanju zarade.

Istakao je da je Vlada ispunila četiri petine tačaka iz protokola koji je potpisan u novembru 2023. godine, a da je ključni zahtev prosvetara - da se početna plata u prosveti izjednači sa prosečnom platom u državi, sa predloženim povećanjem blizu da bude ispunjeno. 

Republika

Foto: Tanjug/TADEJ KREFT

Premijer Miloš Vučević

On je rekao da je ponudio sindikatima da u naredne tri godine naprave strategiju kojom će se nastavnom kadru pružiti sistemska podrška i kojom će  im se vratiti dostojanstvo.

- Plate u prosveti nisu najveći problem, od krucijalne važnosti je vratiti ugled i dostojanstvo nastavnom kadru. - rekao je on i dodao da ne može roditelj da određuje nastavniku na koji način će vršiti nastavu i ocenjivati đake. 

Vučević je najavio i izmenu krivičnog zakona kojim će prosvetni radnici biti dodatno zaštićeni. 

- Idemo u izmenu krivičnog zakona. Prosvetni i zdravstveni radnici će biti posebno tretirani, odnosno posebno će biti inkriminisana dela napada na prosvetne i zdravstvene radnike. To je bio zahtev prosvetara. Znači do kraja godine će biti usvojene izmene krivičnog zakonika. Mislim da smo pokazali brigu - dodao je Vučević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading