Ako u Srbiji UZGAJATE OVE TRI BILJKE možete da zaradite i do 40.000 EVRA (VIDEO)

Autor:

Biznis

09.09.2024

01:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Atraktivna mogućnost za one koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa

Ako u Srbiji UZGAJATE OVE TRI BILJKE možete da zaradite i do 40.000 EVRA (VIDEO)

Foto: YouTube Printscreen/emisijafarma

Uzgoj ovih biljaka može biti veoma isplativ posao, a neki uzgajivači ostvaruju zaradu i preko 40.000 evra na godišnjem nivou.

S obzirom na visoku cenu koju postižu na tržištu, ove biljke predstavljaju atraktivnu mogućnost za one koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa u oblasti poljoprivrede.

Šafran - najskuplji začin na svetu

U krajinskom selu Tamniču se nalaze polja najskuplje biljke na svetu, šafrana, od kog se pravi najskuplji začin na svetu. Šafran je višegodišnja biljka, a začin se dobija iz cveta "Crocus sativus". Ono što je specifično za ovu biljku jeste da može da dostigne visinu do 30 centimetara. Berba cvetova se obavlja obično u oktobru, a za jedan kilogram potrebno je i do 200.000 cvetova koji su izuzetno osetljivi. Kilogram ovog začina košta skoro 40.000 dinara, a jedan gram košta od 30 do 40 evra.

Špargla - zdravo i skupo povrće

Špargla je zeljasta biljka koja se koristi kao zdravo i ukusno povrće, a uzgajanjem ove biljke može da se zaradi i do 20.000 evra godišnje. Osim što je lekovita, vrlo je skupa, a kilogram špargle u Srbiji je potrebno izdvojiti oko 2.000 dinara. Kod nas nema velikih proizvođača ove biljke, a sa jednog hektara špargle profitabilnost je od 15.000 do 20.000 evra godišnje.

Batat - tropsko povrće sve popularnije

Batat, odnosno slatki krompir, poreklom iz Srednje i Južne Amerike, sve više se koristi i kod nas. Sadnja batata obično počinje u maju, a uzgaja se iz sadnica na uzvišenim gredicama sa upotrebom baštenske folije. Kilogram ovog povrća u slobodnoj prodaji kod nas košta oko 300 dinara, a u Srbiji nema mnogo uzgajivača ovog povrća.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading