OVA GREŠKA ĆE VAS KOŠTATI 5.000 DINARA! Hitno izmirite ovu obavezu, mnogi prosto ZABORAVE na nju

Autor:

Biznis

07.08.2024

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važi i za firme i za fizička lica.

OVA GREŠKA ĆE VAS KOŠTATI 5.000 DINARA! Hitno izmirite ovu obavezu, mnogi prosto ZABORAVE na nju

Foto: Shutterstock

Za fizička i pravna lica, kao i preduzetnike, 14. avgust je ključni datum jer tad ističe rok za plaćanje treće rate poreza na imovinu za 2024. Prema Zakonu o porezima na imovinu, ova obaveza se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Važno je napomenuti da kamata za kašnjenje iznosi 16,5 odsto.

 

Osim zatezne kamate, poreski obveznici mogu biti prekršajno kažnjeni za neispunjavanje svojih obaveza. Prema zakonu, sankcija za ovaj prekršaj iznosi 5.000 dinara za fizička lica. Stoga, važno je da građani blagovremeno izmire svoje porezne obaveze da bi izbegli dodatne troškove i neželjene posledice.

Plaćanje poreza na imovinu je zakonska obaveza svih građana koji na svoje ime imaju upisanu nekretninu ili zemlju, a visina godišnjeg poreza zavisi od veličine imanja i iznosa stope poreza na imovinu koju određuje svaka lokalna samouprava u Srbiji.

Porez se plaća u četiri rate, od kojih je prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata se plaća do 14. novembra.

Saopštenje Narodne banke Srbije

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je samo dina karticom moguće bez provizije izmiriti poreske obaveze na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija.

Kako ističu u centralnoj banci, dina karticom, bez provizije, moguće je platiti porez na dohodak građana, porez na promet motornih vozila, porez na dohodak građana na prihod od poljoprivrede i šumarstva i doprinose za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika, na šalterima Uprave.

Isto tako, na šalterima Uprave za trezor, dna karticom mogu se, uz niske provizije, izmiriti i sve druge obaveze po osnovu javnih prihoda i obaveza prema korisnicima javnih sredstava i onima koji imaju podračune u Upravi za trezor, kao i onima koji imaju račune u poslovnim bankama (mogu se platiti računi za struju, računi preduzeća JKP „Infostan tehnologije”, JKP"Informatika" Novi Sad, Telekom a. d. i sl.).

NBS dodaje da se porez na imovinu fizičkih lica možete izmiriti i jednostavnim skeniranjem IPS QR koda na rešenjima, putem mobilne aplikacije banke u kojoj imate račun, prenosi Tanjug

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading