LUDILO SE NASTAVLJA: ZAUSTAVITE DRANJE RODITELJA! Još 10 odsto skuplje!

Autor: T. K. - E. S. T.

Biznis

30.07.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pojedinim stručnim školama uveliko se otkazuju đačka putovanja

LUDILO SE NASTAVLJA: ZAUSTAVITE DRANJE RODITELJA! Još 10 odsto skuplje!

Foto: ST/Tamara Pavišić/Dragan Kadić

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić najavio je juče da se na jesen očekuje poskupljenje đačkih putovanja od oko 10 odsto i naveo da je iz tih razloga u pojedinim srednjim stručnim školama došlo do otkazivanja ili do prestanka organizovanja ekskurzija, a posebno u trogodišnjim profilima.

Ovo je vest koja je svakako šokirala roditelje, ali i kompletnu javnost, s obzirom na to da su cene ekskurzija i sada paprene. Nedavno je o tome pisao i naš list kada su nam se obratili roditelji učenika Treće beogradske gimnazije, kojima je za šest dana putovanja u Italiju (Milano) traženo da plate čak 84.000 dinara. Aranžman je bio u ponudi agencije Balkan fan.

SAMO EDUKATIVNO

Antić je kazao da ekskurzija mora da bude edukativnog karaktera u zavisnosti od toga da li je u pitanju gimnazija ili srednja stručna škola, kao i da plan i program treba da prate smer i profil za koji se đaci obrazuju.

- Jedan od načina za smanjenje troškova đačkih ekskurzija jeste da država preuzme na sebe troškove dnevnica i ostalih troškova koji padaju na teret roditelja, a pre svega mislim na dnevnice razrednih starešina, kao i one koje se izdvajaju za vođe puta, doktora i tako redom - objasnio je Antić.

Prema njegovim rečima, svaka ekskurzija može da se plaća na rate, a pored toga, kako je rekao, roditelji dižu kredite jer troškovi aranžmana ne pokrivaju sve troškove putovanja.

Dodao je da, pored ovih troškova, potrebno je pripremiti dete za putovanje i kupiti sve što je neophodno, što je, kako je istakao, još jedan veliki izdatak za kućni budžet.

- Neprimereno je da savet roditelja, zajedno s direktorima, u pojedinim školama izglasa ekskurziju i usvoji troškove, a da s tim ne upoznaju sve roditelje - naglasio je Antić.

On je istakao da je potrebno da specifikacija troškova bude transparentna, kao i da se prikažu svi troškovi dnevnica i ostalih naknada.

- To treba da bude transparentno, kao i što se prikazuju plan i program puta, šta je sve uključeno u aranžman, kao i dodatni troškovi, na primer, posete muzejima koje nisu uključene u aranžman - napomenuo je on.

Antić je rekao i da u cenu đačke ekskurzije, pored redovne cene aranžmana, ulazi i naknada razrednim starešinama po učeniku, naknada za vođu puta, lekara, turističkog vodiča, kao i troškovi smeštaja vozača.

NAJVEĆA RAZLIKA

Prema Antićevim rečima, najveću razliku u ceni aranžmana, u zavisnosti od škole do škole, predstavlja naknada koju dobijaju razredne starešine, a koju donosi savet roditelja, kao i naknada za vođu puta, i dodao da na sve to treba dodati i porez, kao i subvencionisana mesta.

- Odlazak u Grčku, na bazi pet polupansiona, košta čak 62.900 dinara, obilazak severa Italije u trajanju od šest dana može da košta i 84.900 dinara, cena za četvorodnevni boravak u BiH je 36.500, a za dva dana u Nišu treba izdvojiti 22.900 dinara - kazao je on.

Neki od nenormalnih primera

- Grčka (pet polupansiona) 62.900
- Sever Italije (šest dana) 84.900
- Putovanje u BiH (četiri dana) 36.500
- Putovanje u Niš (dva dana) 22.900
* u dinarima

Sve da se isplati pre polaska na put

Ovo je deo teksta koji smo nedavno objavili, a odnosi se na jedno đačko putovanje:

- Džaba pritisak medija, pljačka roditelja se nastavlja. Treća gimnazija poslala je samo jednu ponudu roditeljima za matursku ekskurziju - Italija, šest dana, autobusom, 84.900 dinara. Sve to u četiri rate, prva rata odmah 10. jula, a na ekskurziju se ide u oktobru, kada je otplate - napisala je jedna korisnica Tvitera, koja je imala uvid u roditeljsku grupu, gde je pomenuta ponuda stigla.

S obzirom na vreme koje će đaci provesti u odlasku i povratku, u hotelu će praktično boraviti samo pet dana.

- Molim?! To je ponuda za matursku ekskurziju? Nas dvoje smo bili u Hurgadi, izlet Dolina kraljeva, piramide i sve to za 499 po osobi! Neki od roditelja su se bojažljivo pobunili, ali kada su videli da nema reakcije ostalih, stali su... Mi roditelji smo krivi, treba da odustanemo od izleta i ekskurzija po tim cenama. Ovce i jesu za šišanje, ja sam na sličnu turu otišla za 200 evra - glasili su samo neki od komentara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading