SIN FILMSKOG VELIKANA POTVRDIO VEST O SMRTI! Njegovi filmovi obeležili su naše detinjstvo!

Autor:

Zabava

13.08.2024

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika tuga u svetu kinematografije!

SIN FILMSKOG VELIKANA POTVRDIO VEST O SMRTI! Njegovi filmovi obeležili su naše detinjstvo!

Foto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ

Sveće, paljenje sveća

Scenarista Serđo Donati preminuo je u 91. godini u Mentani, a vest o njegovoj smrti potvrdio je njegov sin Lorenco italijanskim medijima. Serđo Donati, rođen 13. aprila 1933. godine u Rimu, započeo je svoju karijeru pisca još kao veoma mlad.

Tokom svoje karijere, Donati je postao poznat kao uspešan pisac misterija, posebno kroz krimi serijale kao što su "Gialli Mondadori con L'Altra Faccia della Luna", "Sepolcro di Carta" i "Mister Sharkey Torna a Casa". Ovi radovi pomogli su mu da se etablira kao jedan od najvažnijih italijanskih scenarista, a njegov opus uključuje više od osamdeset filmova. Među najpoznatijim delima su i čuveni špageti vesterni koje je radio sa režiserom Serđom Leoneom, uz muziku koju je komponovao Enio Morikone.

Serđo Donati je ostavio dubok trag u istoriji kinematografije filmovima kao što su "Bilo jednom na zapadu", "Giu la Testa", kao i "Pobedi čudovište" Marka Belokija, "Igračka" Đulijana Montalda, "Kazablanka Kazablanka" Frančeska Nutija, "Il Conte Tacchia" Serđa Korbučija, i "Skoro plavo" Aleksa Infasčelija. Njegova kreativnost nije bila cenjena samo u Italiji već i u inostranstvu. Donati je radio sa renomiranim rediteljima poput Majkla Andersona, Džona Irvina i Džona Gilermina. Takođe je sarađivao na filmu "Rav Deal" sa Arnoldom Švarcenegerom.

Pored toga, Donati je posvetio deo svoje karijere fantastici, uključujući saradnju na seriji "Un cane loose" (1990-1993) Đorđa Kapitanija. Njegova duga i bogata karijera, koju je delimično ispričao u knjizi "Bilo jednom na Zapadu, ali i ja sam bio tamo", ostavila je značajan pečat u filmskoj industriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading