GLUMAC U SUZAMA PRVI PUT PROGOVORIO O TEŠKO BOLESNOM SINU! Hrabro odlučio da sa celim svetom podeli svoju tugu!

Autor:

Zabava

12.08.2024

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naslednik Kolina Farela Džejms boluje od Angelmanovog sindroma.

GLUMAC U SUZAMA PRVI PUT PROGOVORIO O TEŠKO BOLESNOM SINU! Hrabro odlučio da sa celim svetom podeli svoju tugu!

Foto: ETIENNE LAURENT / AFP / Profimedia

Glumačka zvezda Kolin Farel prvi put je javno progovorio o bolesti sina Džejmsa, koji boluje od Angelmanovog sindroma, i otkrio da pokreće fondaciju za podršku osobama s intelektualnim invaliditetom. Dok na ekranu živi glamur, Farel se u svoja četiri zida suočava sa najvećom tugom, zbog koje se svojevremeno odao porocima. Sada je odlučio da progovorio o svemu i objasnio razloge za to.

- Sada prvi put javno govorim o bolesti svoga sina i to samo zato što Džejms ne može da priča - rekao je glumac za novi broj američkog magazina Pipl.

Farelovo prvo dete sin Džejms, kog je dobio 2003, dok je bio u emotivnoj vezi s američkom manekenkom Kim Bordenejv, boluje od Angelmanovog sindroma. O bolesti svog sina glumac dosad nije želeo da govori u javnosti, ali je sada promenio mišljenje i to uoči naslednikovog 21. rođendana.

- Kada vaše dete napuni 21 godinu, ono je po zakonu samostalno. Sve zaštitne mere koje dotad uživaju oni s posebnim potrebama, specijalna nastava - sve to nestaje, tako da ostajete s mladom odraslom osobom koja bi trebalo da bude integrisana u naše moderno društvo, a umesto toga je ostavljena po strani - objasnio je irski glumac, koji se proslavio mnogobrojnim ulogama na filmu i serijama, među kojima su "Jastog","Betmen", "Pravi detektiv"...

Razlog zbog kojeg je rešio da podeli sa svetom svoju muku jeste taj što "ne može da pita Džejmsa da li želi da uradi ovo", pošto njegov sin ne može da govori, a komunikacija među njima je neverbalna. Farel je odlučio da osnuje fondaciju, koja će kroz obrazovanje i inovativne programe, pomoći da se premosti jaz i pruži podrška odrasloj deci koja imaju intelektualne teškoće.

- Kad je Džejms prvi put u životu počeo sam da jede, izgledalo je njegovo lice kao s platna Džeksona Poloka. Ali, ponavljanje, ponavljanje i shvatio je. Sada može samostalno da jede. Ponosan sam na njega. To je magija… Godinama sam želeo da uradim nešto i pružim veće mogućnosti porodicama koje imaju decu s posebnim potrebama. Želeo sam da dobiju podršku koju zaslužuju, pomoć u svim oblastima života. Moj sin, i svi njemu slični zaslužili su pravo da uživaju veći stepen individualnosti i autonomije u životu, i veći stepen zajedništva - poručio je kroz suze Farel.

Angelmanov sindrom je genetski poremećaj kojeg karakteriše teška mentalna retardacija i neuromišićne abnormalnosti. Iako novorođenčad s Angelmanovim sindromom na rođenju izgleda normalno, ubrzo se javljaju problemi s hranjenjem i zastoj u razvoju. Simptomi ovog sindroma su spastičan hod i pokreti, podrhtavanje ruku, zaostajanje u razvoju, poremećaj govora, spavanja, hiperaktivnost, napadi smeha, mikrocefalija. Između 2. i 3. godine života kod obolelih se može razviti i epilepsija, kao i poremećaji ravnoteže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading