Deep Purple svira 13. jula na Tašu, ovo možda niste znali o njima

Autor:

Zabava

09.07.2024

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deep Purple ponovo dolazi pred beogradsku publiku u subotu 13. jula, a osim toga što se smatraju jednim od najdugovečnijih (osnovani su 1968. godine), ali ubrajaju i u najuticajnije bendove ikad – zauzimaju 5. mesto na ovoj listi, donosimo vam i nekoliko manje poznatih činjenica za koje možda niste znali.

Deep Purple svira 13. jula na Tašu, ovo možda niste znali o njima

Foto: Skymusic

Deep Purple

Rodonačelnici hard rock i heavy metal zvuka - revolucionarni album "In Rock"

Jedna od najznačajnijih prekretnica u karijeri Deep Purple-a bila je izdanje albuma “In Rock” iz 1970. godine. Ovaj album je označio početak onoga što će kasnije postati poznato kao hard rock i heavy metal. Sa moćnim gitarama Ritchieja Blackmorea, glasnim i visokim vokalima Iana Gillana i agresivnim ritmom, In Rock je postavio temelje za čitav žanr. Pesme poput "Speed King" i "Child in Time" i danas su klasici koje obožavaoci širom sveta smatraju nezaobilaznim delom rock istorije.

 "Smoke on the Water" i priča iza ove numere

Jedna od najpoznatijih rock pesama svih vremena, "Smoke on the Water," ima zanimljivu priču iza sebe. Inspirisana stvarnim događajem, pesma govori o požaru koji je izbio tokom koncerta Franka Zappe u Montreuxu, u Švajcarskoj, 1971. godine. Požar je uništio kazino gde je Deep Purple trebalo da snimaju svoj album. Ovaj incident, koji su posmatrali sa svog hotela preko Ženevskog jezera, zabeležen je u čuvenom riffu Ritchieja Blackmorea i stihovima Iana Gillana, stvarajući pesmu koja je postala sinonim za rock muziku.

Rekorderi u promenama članova

Jedna od najfascinantnijih činjenica o Deep Purple-u je broj promena u sastavu benda tokom godina. Od osnivanja 1968. godine, kroz bend je prošlo ukupno 15 muzičara koji su bili ili su zvanični članovi. Ove promene u sastavu nisu usporile kreativnost benda, već su, naprotiv, donele različite muzičke stilove i uticaje, što je dodatno obogatilo njihov zvuk. Promene su takođe omogućile bendu da opstane i evoluira tokom gotovo šest decenija, što je retkost u muzičkom svetu.

Rekordni live albumi

Iako su poznati po svojim studijskim albumima, Deep Purple je izgradio deo svoje reputacije zahvaljujući izuzetno uspešnim live nastupima. Bend je objavio neverovatnih 43 live albuma, što je impresivna brojka koja svedoči o njihovoj sposobnosti da na koncertima stvore nezaboravnu atmosferu. Jedan od najpoznatijih live albuma, Made in Japan (1972), smatra se jednim od najboljih live albuma svih vremena, i dalje inspiriše muzičare i ljubitelje muzike širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading