ZVEZDA FILMA "OSMI PUTNIK" NAGRAĐENA U VENECIJI! Američka glumica dobila počasnog Zlatnog lava

Autor:

Zabava

28.06.2024

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurni Viver je postala simbol osamdesetih godina i stvorila imidž heroine u akcionim filmovima.

ZVEZDA FILMA "OSMI PUTNIK" NAGRAĐENA U VENECIJI! Američka glumica dobila počasnog Zlatnog lava

Foto: MAGO / imago stock&people / Profimedia

Američka glumica Sigurni Viver dobitnica je počasnog Zlatnog lava 81. Venecijanskog filmskog festivala, saopštili su danas organizatori. Čuvena američka glumica tri puta je bila nominovana za Oskara, a odluku da joj se dodeli Zlatni lav doneo je Odbor Bijenala u Veneciji, koji je prihvatio predlog direktora Festivala Alberta Barbere.

- Glumica kalibra Sigurni Viver ima malo rivala. Ojačana svojim značajnim pozorišnim obrazovanjem, osvojila je veliku filmsku publiku filmom "Osmi putnik", u režiji Ridlija Skota, ubrzo postavši simbol 1980-ih. Tokom te decenije stvorila je imidž heroine bez presedana u žanru akcionog filma, sposobne da pobednički parira muškim modelima koji su do tada dominirali epskim i avanturističkim filmovima - naveo je Barbera.

Republika

Foto: Shutterstock

 

Prema njegovim rečima, glumica je stalno "provocirala" svoju ličnost kroz izbore koji su se kretali od žanrovskih filmova do komedija, umetničkih filmova i filmova za decu.

- Kao autentični saradnik, a ne samo savitljivi instrument u rukama reditelja, ona je doprinela uspehu filmova Džejmsa Kamerona, Pola Šrejdera, Pitera Vira, Majkla Apteda, Romana Polanskog, Ivana Rajtmana, Majka Nikolsa, Anga Lija, i mnogih drugih, svaki put namećući znak kompleksne ličnosti - ponekad kontradiktorne, ali uvek autentične - sopstvenim harizmatičnim prisustvom - dodao je direktor Festivala.

Republika

Foto: Sebastien Fremont / Starface / Profimedia

 

Sigurni Viver je stekla svetsku slavu nakon uloge Elen Ripli u filmovima iz serijala "Osmi putnik", a ova uloga joj je donela mnoge nagrade, uključujući i nominaciju za Oskara.

Dobitnica je nagrada Zlatni globus (1989 - dva puta), BAFTA (1998) i Saturn (1987, 2010).

Najstariji filmski festival održaće se u Veneciji od 28. avgusta do 7. septembra.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading