ŽIVOT DOBITNICE NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST OBELEŽILA STRAŠNA TRAGEDIJA: Ko je Han Kang? Njena priča RAZARA!

Autor:

Zabava

10.10.2024

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost je južnokorejska autorka Han Kang, saopšteno je na konferenciji za medije u Švedskoj kraljevskoj akademiji u Stokholmu.

ŽIVOT DOBITNICE NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST OBELEŽILA STRAŠNA TRAGEDIJA: Ko je Han Kang? Njena priča RAZARA!

Foto: Tanjug AP

Švedska kraljevska akademija u Stokholmu saopštila je ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Vest da je južnokorejska autorka Han Kang laureat prestižnog priznanja obišla je svet. Ipak, malo ko zna šta je ova spisateljica sve preživela dok nije došla do Nobela.

Han Kang je ćerka književnika Han Seung Vona. Odrasla je s roditeljima, a njen život obeležila je strašna tragedija o kojoj je pisala u svom delu "Bela knjiga".

- Nisam planirala da pišem o svojoj starijoj sestri. Odgajali su me moji roditelji, koji nisu mogli da je zaborave. Kada sam pisala "Ljudska dela", postojao je red dijaloga: "Ne umri. Molim te, nemoj umreti." Bilo mi je čudno poznato i lebdelo je u meni. Odjednom sam otkrila da je to iz majčinog sećanja. Rekla mi je da je ponavljala te reči sestri koja je umrla pre mog rođenja - rekla je književnica za Gardijan.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Kao tinejdžerka se borila sa teškim migrenama, a pisac je želela da postane još kao dete.

- Moje migrene me uvek podsećaju da sam čovek. Jer kada dođe migrena, moram da zaustavim svoj posao, čitanje, rutinu, tako da me to uvek čini poniznim, pomaže mi da shvatim da sam smrtna i ranjiva. Možda da sam 100% zdrava i energična, ne bih mogla da postanem pisac - rekla je Han Kang za Gardijan.

Kako se navodi na njenom zvaničnom sajtu, Han Kang je rođena u Gvangžuu 1970. Od svoje desete godine odrasla je u Sujuriju, u Seulu, nakon što se njena porodica preselila tamo. Studirala je korejsku književnost na Univerzitetu Jonsei.

Republika

Foto: Schutterstock

 

U književnosti je debitovala kao pesnikinja objavljivanjem pet pesama, uključujući "Zima u Seulu", u zimskom broju Munhak gva sahoe (Književnost i društvo) 1993. Karijeru romanopisca započela je sledeće godine pobedom Prolećno književno takmičenje u Seulu Šinmun 1994. sa "Crvenim sidrom". Svoju prvu zbirku kratkih priča "Ieosu" (Munji Publishing Compani) objavila je 1995.

Učestvovala je u Međunarodnom programu pisanja Univerziteta u Ajovi tri meseca 1998. uz podršku Umetničkog saveta Koreje. Njen najnoviji roman „Ja se ne opraštam“ dobio je nagradu Mediči u Francuskoj 2023. godine, nagradu Emila Gimea 2024.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading