MILENA MARKOVIĆ MEĐU KANDIDATIMA ZA ČLANOVE SANU: Utvrđena konačna lista, a evo ko se našao na njoj!

Autor:

Zabava

11.09.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska akademija nauka i umetnosti trenutno broji 116 članova.

MILENA MARKOVIĆ MEĐU KANDIDATIMA ZA ČLANOVE SANU: Utvrđena konačna lista, a evo ko se našao na njoj!

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsedništvo Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) utvrdila je definitivnu listu kandidata za redovne, dopisne i inostrane članove, pred izobnu skupštinu 7. novembra, izjavio je danas predsednik akademije Zoran Knežević.

Knežević je upozorio da se već u dužem razdoblju broj akademika postepeno smanjuje, i da SANU trenutno broji 116 članova, "što je tri manje u odnosu na prethodni izborni ciklus". On je istakao da je strukturni problem znatno veći broj članova u odeljenjima prirodnih nauka, u odnosu na društvene, kao i to što je među članovima "relativno mali broj žena".

Republika

Foto: Tanug/ Filip Kraincanic

 

Predsedništvo SANU je na sednici u junu utvrdilo konačnu listu kandidata za izbor redovnih, dopisnih i nostranih članova.

Kandidati za redovne članove Odeljenja SANU za matematiku, fiziku i geonauke su Branislav Jelenković i Slobodan Marković, a za dopisne Magdalena Đorđević, Mirjana Ivanović, Antun Balaž, Stevo Stević, Dejan Prelević i Veljko Milutinović.

Kandidat Odeljenja hemijskih i bioloških nauka za redovnog člana SANU je Tanja Ćirković Veličković, a dopisnog Igor Pašti, dok je kandidat Odeljenja tehničkih nauka za redovnog člana Vlada Veljković, a dopisnog Vesna Mišković Stanković, Branko Kolundžija, Branko Matović i Miroslav Dramićanin.

Iz Odeljenja medicinskih nauka kandidat za redovnog člana je Tatjana Simić, a za dopisne Branko Beleslin, Lazar Davidović, Gordana Kocić i Milan Nedeljković, a iz Odeljenja jezika i književnosti za redovne su Zoran Paunović, Ljubinko Radenković, Slobodan Grubačić i Jovan Delić, a dopisne spisateljica Milena Marković, Marta Bjeletić i Gorana Raičević.

Republika

Foto: e-stock/D. MILENKOVIĆ

Vida Ognjenović

Kandidati Odeljenja društvenih nauka za redovne članove su Alpar Lošonc i Pavle Petrović, a za dopisne Slobodan Antonić, Milojko Arsić, Boris Milosavljević, Mirjana Rašević i Snežana Smederevac.

Za redovne članove iz Odeljenja istorijskih nauka kandidati su Dragan Vojvodić, Vujadin Ivanišević i Mira Radojević, a za dopisne Petar Krestić, Vesna Bikić, Igor Borozan, Bojana Krsmanović, Aleksandar Rastović i Ivan Jordovića.

Kandidati Odeljenja umetnosti za redovne članove SANU su Jelena Jovanović, Milan Marić, Sava Halugin, a dopisne Dejan Miljković, Aleksandra Vrebalov, Želimir Žilnik i Vida Ognjenović.

Kandidati za inostrane članove SANU su Vladan Vuletić, Nikos Makris, Vesna Garović, Janko Ž. Nikolić i Drago Kekanović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading