PREDSTAVA POVUČENA SA FESTIVALA ZBOG BRANISLAVA LEČIĆA! Selektor poručio: "To je PRIMITIVIZAM", oglasio se i glumac!

Autor:

Zabava

29.08.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reditelj Luka Jovanović otkrio je razloge povlačenja komada "Zatvaranje ljubavi" sa programa 11. Festivala duodrame u Topoli.

PREDSTAVA POVUČENA SA FESTIVALA ZBOG BRANISLAVA LEČIĆA! Selektor poručio: "To je PRIMITIVIZAM", oglasio se i glumac!

Foto: printscreen/RTV Pink

Uoči početka 11. Festivala duodrame u Topoli, organizatorima ove pozorišne fešte stigao je dopis reditelja Luke Jovanova čija je predstava "Zatvaranje ljubavi" (sa Slavenom Došlom i Majom Šušom) Bitef teatra trebalo da otvori festival, u kome se "otkazuje" nastup zbog učešća Branislava Lečića.

- Saznali smo iz objavljenog programa da će se u ovogodišnjoj selekciji Festivala duodrame naći i predstava "Oleana" rađena po tekstu Dejvida Memeta koji govori o muškarcu na poziciji moći kojeg mlada žena optuži za seksualno nasilje. U pomenutoj predstavi igra i glumac optužen upravo za seksualno nasilje od strane nekoliko svojih koleginica koji je, osim toga, nizom javnih nastupa pokazao neprimeren odnos prema pomenutoj temi. Stoga se ovim putem javljamo sa odlukom da se predstava "Zatvaranje ljubavi" povlači iz takmičarske selekcije Festivala. Iz poštovanja prema publici i priči koju želimo da ispričamo, spremni smo da odigramo predstavu revijalno, van programa - ističe u pismu mladi reditelj, koji se oglasio u ime ekipe predstave, i nastavlja:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bitef teatar (@bitefteatar)

 

- Verujemo u pozorište zasnovano na stvaranju sigurnog i prijatnog okruženja za rad u kome će se svi akteri osećati uvaženo, dostojanstveno i poštovano. S tim u vezi, ne želimo da naša predstava bude deo takmičarske selekcije u kojoj je i predstava "Oleana", jer smatramo da bi time nenamerno podržali i dali legitimitet ponašanju koje smatramo duboko zabrinjavajućim i neprihvatljivim.

Selektor Festivala duodrame Irfan Mensur oglasio se povodom ove odluke.

- Kao selektor Festivala odbijam ponudu reditelja da se revijalno odigra predstava, jer ne zaslužuje da se pojavi na festivalu koji slavi pozorište! Ne branim Lečića već zdrav razum. Mislim da ni Egon Savin koji je režirao "Oleanu" nije zaslužio da se predstava stavlja u kontekst bilo čega što bi oskrnavilo pozorišnu umetnost, a pogotovo što nigde nije dokazana Lečićeva krivica. Taj izvesni Luka Jovanov pravi skandaloznu stvar, povlači predstavu s Festivala na kojoj se pojavljuje i Lečićeva predstava. Kao selektor branim integritet pozorišta, ne želeći da se ono koristi za pojedinačne obračune i izlazak u javnost minornog reditelja koji se ne ustručava da i Lečića i Savina stavlja u kontekst nečega što treba da provocira javnost u negativnom smislu. To je, jednom rečju, primitivizam s kojim se želi doći do javnosti - rekao je Mensur za Novosti.

Republika

Foto: ATA images, Novo Jutro

 

Branislav Lečić se oglasio nakon saopštenja o povlačenju predstave "Zatvaranje ljubavi" sa Festivala duodrame.

- To su ozbiljne stvari, silovanje je zločin! Ne može se na osnovu uverenja da je neko kriv ponašati kao da jeste. Odakle im pravo da sude, kad nemaju ni jedan materijalan dokaz za to? Imaju samo svoje utiske na osnovu priče koje su međusobno podelili preko medija. Valjda je stvar u tome da se svaka krivica dokaže. Pa, ko je onda ovde žrtva? Ovo nije samo atak na moju ličnost nego na egzistenciju i pravo na rad. Pet i po meseci sam ćutao i čekao da o tome kažu svoju reč policija i tužilaštvo, ustanovljeno je da nema nikakve veze sa istinom. Hoću da radim svoj posao, neću ništa više od toga - rekao je Lečić, pišu Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading