LIK ĐURE JAKŠIĆA NA KULI BEOGRAD: Simbol grada PONOSNO zasijao u čast srpskog pesnika!

Autor:

Zabava

09.08.2024

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godišnjica rođenja Đure Jakšića obeležena je na najvišoj zgradi u Srbiji i regionu.

LIK ĐURE JAKŠIĆA NA KULI BEOGRAD: Simbol grada PONOSNO zasijao u čast srpskog pesnika!

Foto: Narodni muzej

Đura Jakšić

Povodom obeležavanja godišnjice rođenja Đure Jakšića, jednog od najvećih srpskih umetnika 19. veka, sinoć je još jednom ponosito zasijala Kula Beograd. Na najvišoj zgradi u Srbiji i regionu emitovana je projekcija u čast velikog rodoljuba koji je za sobom ostavio obiman opus književnih i slikarskih dela.

Đura Jakšić rođen je 8. avgusta 1832. godine u Srpskoj Crnji, a njegovo pravo ime je Georgije. Otac Đure Jakšića, Dionisije bio je sveštenik, a majka Hristina poticala je iz svešteničke porodice. Đura Jakšić bio je njihovo najstarije dete i imao je još osmoro braće i sestara. Bio je izuzetno darovit za slikarstvo, te je u njegovom slikarskom opusu više od 200 slika. 

Đura Jakšić je bio učitelj i svestrani umetnik: pesnik, pripovedač, dramski pisac i slikar. Generacijama đaka ostavio je bogato književno stvaralaštvo koje i danas živi kroz školske udžbenike i lektire: od rodoljubive "Otadžbine", preko elegije "Na Liparu", sve do jedne od najlepših ljubavnih pesama "Mila".

Međutim, svoje snažne emocije nije izražavao samo kroz reči, već ih je veštim potezima ruke prenosio i na platno. Njegova najpoznatija slikarska dela koja i danas fasciniraju umetnike su "Knez Lazar", "Devojka u plavom" i "Noćna straža".

Kao što je Jakšić koristio moć reči i slike, tako Belgrade Waterfront snagom svetlosnih efekata na Kuli Beograd, novom simbolu srpske prestonice, ukazuje poštovanje srpskim velikanima i neguje sećanje na najznačajnije stvaraoce koji su ostavili snažan pečat u istoriji Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading