ODRŽAN POMEN PAVLU VUISIĆU! Supruga legendarnog glumca na GROBLJU obeležila njegov 98. rođendan, a ovo su LJUBAVNA PISMA koja joj je namenio! (FOTO)

Autor:

Zabava

11.07.2024

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mirjana Vujisić je sa delegacijom Adligata posetila Vuisićev grob na Novom groblju u Beogradu.

ODRŽAN POMEN PAVLU VUISIĆU! Supruga legendarnog glumca na GROBLJU obeležila njegov 98. rođendan, a ovo su LJUBAVNA PISMA koja joj je namenio! (FOTO)

Foto: Foto Adligat promo

Supruga legendarnog glumca Pavla Vuisića, Mirjana Vuisić, i delegacija Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat juče su održali pomen na glumčevom grobu na Novom groblju u Beogradu. Na taj način obeleženo je 98 godina od rođenja velikog Vuisića.

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat juče je obeležilo godišnjice rođenja Pavla Vuisića (1926-1988) i Nikole Tesle (1856-1943). Ovim povodom organizovana je serija onlajn predavanja na tri kontinenta na šest jezika - srpskom, engleskom, italijanskom, francuskom, arapskom i na svahiliju i izloženi su novi predmeti na stalnoj postavci Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti u sastavu Adligata.

U Adligatu se nalazi Legat Pavla i Mirjane Vuisić u kojoj su na stalnoj postavci prikazana originalna ljubavna pisma, Pajini crteži, pesme koje je pisao na salvetama i omotima cigareta a supruga spašavala iz kanti za otpatke, svežanj Pajinih ključeva sa ključevima kamiona koji je vožen u kamiondšijama, kao i sva tri Pajina testamenta.

- Naše Udruženje čuva sećanje na značajne ljude srpske istorije i često obeležavamo njihove godišnjice rođenja ili smrti. Teslu i Paju Vuisića vezuje ovaj poseban dan, pa smo napravili posebno predavanje posvećeno njima a namenjeno pre svega strancima i našim ljudima rasejanim po svetu. To je kombinacija vođene ture po našim kolekcijama i predstavljanje zanimljivih i značajnih činjenica iz njihovog života. Za Teslu u svetu većinom znaju, ali za Pavla Vuisića retko ko, zato smo osmislili poseban način da našeg slavnog glumca, čijom je veštinom bio oduševljen i Orson Vels, predstavimo strancima. U okviru predavanja smo puštali isečke iz kultnih filmova, a ovu priliku smo iskoristili i da strancima prikažemo gusle - kod nas se nalazi jedan originalni primerak napravljen u rovu tokom Drugog balkanskog rata, Bitke za Jedrene, sa konjskom dlakom i od vojnih konzervi za hranu, kao i gusle koje je Danilo Kiš poklonio književniku Radoslavu Bratiću - izjavio je Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Pod krovom Adligata nalazi se i Zbirka Nikole Tesle sa originalnim Teslinim pismima upućenim konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku Radoju Jankoviću povodom Pupinove bolesti i originalni Teslin penzioni ček. Na stalnoj postavci Tesline zbirke po prvi put je prikazana razglednica koju je guslar Petar Perunović Perun poslao Radoju Jankoviću. To je srpski vojnik, učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata, čije su gusle tokom Prvog svetskog rata na Gučevu razneli šrapneli, kada je i sam bio ranjen. Perun je postao poznat po tome što je srpsku narodnu poeziju pevao Tesli i Pupinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading