PREMINUO TVORAC TAČKASTE ŠPICE DNEVNIKA! RTS saopštio tužne vesti! (FOTO)

Autor:

Zabava

22.06.2024

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni scenograf Sava Aćin izgubio životnu bitku u 80. godini!

PREMINUO TVORAC TAČKASTE ŠPICE DNEVNIKA! RTS saopštio tužne vesti! (FOTO)

Foto: YOUTUBE/RTS

Dnevnik

U Beogradu je u 80. godini preminuo dugogodišnji scenograf Radio-televizije Srbije, arhitekta Sava Aćin, prenosi portal RTS. Aćin je ostavio neizbrisiv trag u istoriji televizije, stvarajući neke od najprepoznatljivijih vizuelnih identiteta domaće televizije.

Stvaranje čuvene tačkaste špice za "Dnevnik"

Kreator je scenografije za čuveni Dnevnik sa tačkastom špicom. Aćin je bio tvorac špice za "Dnevnik", koja se i dan-danas koristi, iako u malo izmenjenom obliku. U jednoj ispovesti za domaće medije, slavni reditelj Dejan Karaklajić otkrio je da je Aćin bio taj koji je smislio elektronski animiranu špicu za "Dnevnik". Zajedno sa izuzetnim grafičkim dizajnerom Nenadom Čonkićem i muzičarem Zoranom Simnjanovićem, Aćin je stvorio vizuelni identitet koji je postao simbol domaće televizije.

Republika

Foto: Wikipedia

Sava Aćin

Dugogodišnji doprinos kulturi i filmu

Pored rada na programima iz kulture kao što su Film danas, Kino oko, Petkom u 22, Aćin je takođe stvarao scenografije za filmove poput "Bal na vodi", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", kao i za popularnu seriju "Grlom u jagode". Njegov doprinos domaćoj kinematografiji i televiziji je nemerljiv, ostavljajući iza sebe nezaboravne vizuelne i umetničke pečate.

Srbija je izgubila ne samo talentovanog arhitektu i scenografa, već i umetnika čiji je rad ostavio dubok i neizbrisiv trag u istoriji televizije i filma. Vreme i mesto sahrane će biti naknadno saopšteno. Sava Aćin će zauvek ostati upamćen kao tvorac jednog od najprepoznatljivijih vizuelnih identiteta domaće televizije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading