JAVNOST SE OPRAŠTA OD ČUVENOG GLUMCA: Poznat termin komemoracije i sahrane Harisa Burine

Autor:

Zabava

05.06.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Burina je izdahnuo na odeljenju urgentnog bloka, a ranije mu je dijagnostikovan karcinom, dok je proteklih dana krvario i nije se javljao lekaru.

JAVNOST SE OPRAŠTA OD ČUVENOG GLUMCA: Poznat termin komemoracije i sahrane Harisa Burine

Foto: Printscreen/Youtube/ Oslobođenje

Kultura

Glumac Haris Burina preminuo je iznenada u 61. godini u bolnici u Zenici, preneli su mediji u regionu.  

Burina je preminuo na odeljenju urgentnog bloka, a ranije mu je dijagnostikovan karcinom, dok je proteklih dana krvario i nije se javljao lekaru.

Komemoracija preminulom bosanskohercegovačkom glumcu Harisu Burinu biće održana sutra, 6. juna, u 16 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

- Duboko ožalošćeni obaveštavamo teatarske umetnike i publiku, građane grada Zenice i širu javnost da nas je u sredu, 5. juna 2024. godine zauvek napustio Haris Burina, glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Komemoracija našem dragom kolegi održat će se u četvrtak, 6. juna u 16.00 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica - stoji u saopštenju.

Dan kasnije, u petak 7. juna, poslednji ispraćaj i dženaza Burini bit će obavljena iza džuma namaza na groblju u Crkvicama.

Ovaj glumac ranije je bio nezaobilazan u postavkama serija i filmova, ali je u poslednje vreme potpuno nestao iz javnog života, upravo jer se razboleo. On se iz Sarajeva vratio u rodnu Zenicu još pre nekoliko godina. 

Foto: Printscreen/Youtube/ Radio ZENIT

Haris Burina

 

- Ne radim ništa. Skroz sam se povukao, tako mi je došlo, otprilike pre dve godine. S jedne strane, malo sam se zamorio, a s druge, u ovom trenutku mi je ovako taman - pričao je Burina sasvim iskreno za Dnevni avaz.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica imao je uloge u dve predstave, ali su one ukinute s repertoara zbog pandemije koronavirusa u to vreme. I tako je ostalo do danas.

- Nekako sam svesno napravio pauzu, sad čekam da mi se dese neki projekti. Imam planove u vezi s pozorištem i filmom - objašnjavao je tada glumac.

Podsećamo, Haris Burina je bio bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac. Rođen je 2. februara 1963. u Zenici.

Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu, Odsek za glumu, kao deo druge generacije. Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: "Audicija", "Tetovirano pozorište", "Otac na službenom putu", "Kuduz". Nekoliko godina živeo je u Francuskoj, te osnovao pozorište La Fenêtre (Prozor), u kojem je nastala i njegova predstava "Ptice Sarajeva".

Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji. Zapažene su njegove uloge u filmovima "Go West" u režiji Ahmeda Imamovića i "Nafaka" režisera Jasmina Durakovića, a glumio je i u seriji "Lud, zbunjen, normalan".

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading