UMRO PROSLAVLJENI REDITELJ! Muk u domu Emira Kusturice JEŽI DO KOSTIJU!

Autor:

Zabava

03.06.2024

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otišao je jedan od najvećih!

UMRO PROSLAVLJENI REDITELJ! Muk u domu Emira Kusturice JEŽI DO KOSTIJU!

Foto: pixabay.com

Sveće, ilustracija

Poznati reditelj i profesor scenskog pokreta, Mladen Materić, preminuo je u bolnici u Tuluzu u Francuskoj nakon kraće bolesti, prenosi RTRS. Materić, rođen 1953. godine u Banjaluci, ostavio je značajan trag u domaćoj kinematografiji kroz brojne predstave, među kojima se izdvajaju "Tetovirano pozorište" i "Mjesečeva predstava". Njegovo umetničko delo takođe je bilo prisutno i na međunarodnim festivalima, čime je doprineo prepoznatljivosti srpske umetnosti u svetu.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/Portal Iskra

Mladen Materić preminuo

Od Materića se emotivno oprostio i njegov saradnik Emir Kusturica, koji je istakao njegov svetski renome i doprinos srpskoj umetnosti. Materić je svojom hrabrošću i profesionalnošću ostavio dubok trag u svetu pozorišta i filmske umetnosti, ostavljajući iza sebe nasleđe koje će dugo biti upamćeno i cenjeno.

- Napustio nas je svetski poznat srpski reditelj Mladen Materić - rekao je Kusturica.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Emir Kusturica

Materić je započeo svoju karijeru na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gde je sarađivao sa poznatim rediteljem Emirom Kusturicom. Osnivanjem trupe pri sceni "Obala" pri Akademiji i preuzimanjem uloge umetničkog rukovodioca, Materić je pokazao svoj izuzetan talenat i posvećenost scenskoj umetnosti.

Iako je ratna dešavanja devedesetih zatekla Materića na turneji u Francuskoj, on se vratio u Banjaluku 2013. godine kako bi režirao predstavu "Kuhinja" po tekstu Petera Handkea. Sam autor komada je prisustvovao izvođenju u Banjaluci, što je dodatno istaklo značaj Materićevog rada i njegovu vezu sa renomiranim stvaraocima svetskog teatra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Nora

04.06.2024 17:33

Nisam cula za coveka. Moja generacija. Saucesce porodici.