PREMINUO IVAN IVANJI! Preživeo je strahote Aušvica i bio Titov prevodilac

Autor:

Zabava

10.05.2024

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki književnik napustio nas je u 96. godini.

PREMINUO IVAN IVANJI! Preživeo je strahote Aušvica i bio Titov prevodilac

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Ivan Ivanji, književnik i prevodilac, preminuo je juče u 96. godini. 

Rođen je u Zrenjaninu u jevrejskoj lekarskoj porodici, a njegovi roditelji su ubijeni nakon nemačke okupacije 1941. godine. Ivanji je preživeo strahote nacističkih koncentracionih logora Aušvic i Buhenvald, o čemu je kasnije pisao u svojim delima.


Tokom života, Ivanji je napisao impresivan broj književnih dela - 26 romana, neke na srpskom, neke na nemačkom, tri zbirke pripovedaka, tri knjige poezije, drame, knjige za decu, memoare, eseje. Takođe, bio je veoma aktivan i kao prevodilac, preveo je dela poznatih autora poput Kiša, Albaharija, Brehta, Borherta, Grasa, Bela, Encensbergera, Jaspersa.

Pored književnog rada, Ivanji je imao značajnu ulogu u kulturnom životu. Radio je kao nastavnik nacrtne geometrije, novinar, umetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, zamenik upravnika Narodnog pozorišta, a bio je i Titov prevodilac za nemački jezik. U periodu od 1974. do 1978. godine, obavljao je funkciju atašea za kulturu i štampu u jugoslovenskoj ambasadi u Bonu. Takođe, bio je generalni sekretar Saveza književnika Jugoslavije.

Ivan Ivanji ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj književnosti i kulturi. Njegovo delo, kako književno tako i prevodilačko, ostaje da svedoči o bogatom životu i iskustvima koja je stekao. Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni, a Ivanji će ostati upamćen kao važan deo kulturne baštine.

Ovo je samo deo legata koji je Ivan Ivanji ostavio za sobom, a njegova dela će i dalje inspirisati i biti deo književnog nasleđa koje će se čuvati i čitati u godinama koje dolaze.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading