PRIČA O PETRU MOLERU, ZABORAVLJENOM SIMBOLU PROMENE U SRBIJI Đorđe D. Sibinović prestavio roman "Mandat"

Autor: P. R. / M. B.

Zabava

15.04.2024

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govornici su istakli značaj romana koji osvetljava biografiju junaka Prvog srpskog ustanka o kojem se može naći vrlo malo podataka.

PRIČA O PETRU MOLERU, ZABORAVLJENOM SIMBOLU PROMENE U SRBIJI Đorđe D. Sibinović prestavio roman "Mandat"

Foto: ST/Dragan Kadić

Novo delo Đorđa D. Sibinovića "Mandat" predstavljeno je večeras u Maloj sali Kolarčeve zadužbine, koja je bila dupke puna ljubitelja pisane reči i britkog jezika autora romana. Sibinovićevo delo privuklo je sve generacije, od studenata književnosti, preko njihovih profesora do vremešnih ljubitelja "ozbiljne" književnosti, koje je glumac Dragan Vujić Vujke, ujedno i moderator ovog događaja, pozdravio citirajući kantautora Arsena Dedića: "Meni je ipak početak najdraži".

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

 

To je u isto vreme bila i najava "a kapela" nastupa braće Teofilović, koji su pesmom uveli publiku u ovo književno veče. Kako je Dragan Vujić najavio da će ova promocija knjige "Mandat" imati drugu boju, miris i funkciju od ostalih predstavljanja dela nekog pisca - tako je i bilo. Uz aplauz prisutnih, među kojima je bio i Dragan Bujošević, generalni direktor RTS, zvanično je otvoreno književno veče.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Dragan Bujošević, generalni direktor RTS

Čitajući odlomke iz "Mandata" Vujke je govornicima davao reč, a to su bili Vladislava Gordić Petković, Boško Suvajdžić i Petar Arbutina.

- Čast mi je što sam večeras ovde i govorim o romanu koji nas vodi kroz dve sudbine i dva vremena. Svaka od njih nam donosi mudrost, upozorenja, principe i maksime. Meša Zec i Petar Moler junaci su ovog romana. Potraga za podvigom nas sve večeras povezuje, a ona zavisi od društvenog okruženja i psihosocijalnog stanja stvari. Svaki od junaka ima mandat da taj svoj podvig ostvari - rekla je Gordić Petković u svom obraćanju.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Vladislava Gordić Petković

U ovom delu glavni junak je student režije Meša Zec koji, pišući svoj diplomski rad o Petru Moleru, vojvodi iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, doživljava preobraženje i učestvuje u rušenju režima na kraju dvadesetog veka. Moler je bio simbol promene, jedini pismeni vođa sa kojim je komunicirao Dositej Obradović, a o njemu ne znamo gotovo ništa.

Kružna struktura romana počinje i završava se spasavanjem laneta iz živog blata, a Suvajdžić je mišljenja da ovaj roman postavlja mnogo više pitanja nego što se može dati odgovora.

- U ovoj knjizi imamo biografiju jednog danas zaboravljenog junaka Prvog srpskog ustanka Petra Nikolajevića Molera i akcentovanje najherojskijeg doba naše istorije, doba rađanja novovekovne srpske države - rekao je Suvajdžić.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Boško Suvajdžić

Arbutina je tokom svog izlaganja istakao da nad svima lebdi senka vojvode Petra Molera u čijem su nadimku i sudbini naše istorijsko znamenje i prokletstvo.

- Hrabri vojvoda i intelektualac doživeo je tipičnu srpsku istorijsku sudbinu - duhovitost su mu osporavali, a junaštvo kažnjavali. To je usud koji traje - rekao je Arbutina i dodao:

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Petar Arbutina

- Za mene je uvek izazov da govorim o knjigama Đorđa D. Sibinovića jer sam u istoj meri uveren u njegovu iskrenost i potrebu da kaže važne stvari. Odabrao je pravu ličnost iz čije se perspektive vidi tragičnost istorije - rekao je Arbutina.

Završnu reč imao je autor romana koji je istakao da lik Karađorđa Petrovića predstavlja simbol postojanja i opstanka jednog roda, te da je on metaforički prešao mukotrpni put od smrti do vaskrsnuća. Sibinović je čitaocima približio radnju romana "Mandat", naglašavajući da je knjiga pokušaj da se kroz dve narativne ravni - stvarnost i metafiziku - prikaže susret teksta i života. Kroz ovu priču, Sibinović istražuje teme poput buntovništva, promena u društvu i otkrivanja istine.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Đorđe D. Sibinović, autor knjige "Mandat"

Za sam kraj, autor je izrazio zahvalnost svima onima koji su učestvovali u organizaciji ove promocije romana i onima koji su pomogli da "Mandat" ugleda svetlost dana.

Đorđe Sibinović, autor čiji su prethodni radovi već stekli veliku pažnju čitalaca, prošle godine je na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavio svoj najnoviji roman "Mandat" objavljen pod okriljem izdavačke kuće Dosije.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading