NOĆAS JOŠ JEDAN TALAS GRMLJAVINSKIH NEPOGODA! Opet se oglasio RHMZ!

Autor:

Vesti

05.10.2024

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na severu Vojvodine zadržaće se suvo vreme još sat do dva

NOĆAS JOŠ JEDAN TALAS GRMLJAVINSKIH NEPOGODA! Opet se oglasio RHMZ!

Foto: Shutterstock, freesvg.org

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je novo saopštenje u kome upozorava građane na predstojeće vremenske nepogode.

Tokom večeri se očekuje oblačno vreme sa kišom, a na jugoistoku zemlje mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Sa druge strane, na severu Vojvodine zadržaće se suvo vreme još sat do dva. Na istoku zemlje, srećom, očekuje se vedro vreme.

- Tokom večeri oblačno mestimično sa kišom, na jugoistoku i lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom, dok će se na severu Vojvodine suvo vreme zadržati još sat do dva. Na području Beograda povremeno slaba kiša - piše u najavi RHMZ.

Tokom vikenda, kako su naglasili, padavine će biti češće u centralnim i južnim krajevima Srbije.

- Danas i sutra umereno do potpuno oblačno i sveže, povremeno s kišom i lokalnim plјuskovima, koji će na jugozapadu, jugu i istoku Srbije ponegde biti praćeni i grmlјavinom. Dnevna temperatura u većini mesta od 15 do 19 °C.


Evo kako nas vreme čeka, prema prognozi RHMZ, naredne sedmice.

- Početkom naredne sedmice, u ponedelјak i utorak (07 - 08.10.) nakon svežeg jutra mestimično uz maglu i niske oblake, tokom dana ponovo toplije. U ponedelјak pretežno sunčano, a u utorak uz slabu do umerenu oblačnost - navode u RHMZ.

Podsećamo, meteorolog Ivan Ristić danas je najavio hladnu zimu 2024/25.

On, u saradnji sa prof. dr Aleksandrom Valjerevićem, predviđa "hladne, mrazne dane i višednevni snežni pokrivač za zimu pred nama.

Ristić ističe da je došlo do promene atmosferske cirkulacije, naglašavajući da "može da se osmotri neobično slab polarni vrtlog u stratosferi iznad Severnog pola." On dodaje da "ovaj fenomen ima važne implikacije na predstojeću zimsku sezonu," podsećajući na slične uslove iz zimske sezone 1981/1982.

- Ovo ima implikacije na budući razvoj vremena i takođe je povezano sa načinom na koji će se vremenski obrasci razviti u Sjedinjenim Državama i Kanadi ovog meseca, a potencijalno čak i u zimu 2024/2025. Već smo razgovarali o slabijem polarnom vrtlogu za septembar. Ali, od tada, polarni vrtlog nije mnogo ojačao i trenutno je označen kao najslabiji početkom oktobra u poslednjih 40 godina - navodi se na sajtu "Severe Weather".

Više o tome šta je Ristić rekao pročitajte na linku.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading