POTOP U SRBIJI! RHMZ IZDAO HITNO UPOZORENJE! Polarni vrtlog će totalno da ODUVA LETO, temperatura vrtoglavo pada

Autor:

Vesti

09.09.2024

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je večeras upozorenje zbog obilnih padavina tokom noći i sutra u većem delu zemlje

POTOP U SRBIJI! RHMZ IZDAO HITNO UPOZORENJE! Polarni vrtlog će totalno da ODUVA LETO, temperatura vrtoglavo pada

Foto: Shutterstock, Printscreen/SEVERE-WEATHER.EU

Hronika

Temperatura vazduha je u Srbiji je pala sa tropskih na letnje, svežije je i očekuju se kiša i pljuskovi, u pojedinim delovima će duvati povremeno jak vetar, a za sutra je najavljeno još svežije vreme, oblačno i suvo, osim na severozapadu gde će biti oblačno sa padavinama.

Upozorenje RHMZ

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je večeras upozorenje zbog obilnih padavina tokom noći i sutra u većem delu zemlje.

Jako naoblačenje sa zapada tokom noći proširiće se na istok uslovljavajući mestimično kišu i kratkotrajne pljuskove, a lokalno i količinu padavina koja može biti veća od 20 litara po metru kvadratnom za 12 sati, navodi se u saopštenju.

Oblačnost će se sutra dodatno pojačati, pa će na istoku i jugoistoku Srbije, a naročito u Zaječarskom, Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, kao i na području Kosova i Metohije, usloviti obilne padavine, pre podne uz prosečnu količinu od 30 do 60 litara po metru kvadratnom za 24 sata, a na jugoistoku lokalno i više od 100 litara, upozorili su iz RHMZ.

Arktički vazduh od petka spušta temperaturu i donosi padavine

Meteorolog Ivan Ristić kaže da ćemo imati još samo jedan letnji dan, što znači da će temperature tog dana biti od 25 do 30 stepeni Celzijusa, i da je to zapravo "zatišje pred buru".

- Četvrtak 12. septembar obeležiće letnje temperature vazduha, i to će biti još samo jedan letnji dan u ovom periodu. Dolazi nam morski arktički vazduh u petak 13. septembra i već za vikend se očekuje da bude pretežno oblačno, kišovito i hladno. Maksimalna dnevna temperatura vazduha biće samo oko 15 stepeni Celzijusa. Savetujem da se pripreme jesenje tople stvari jer letu je sada definitivno kraj – poručuje Ivan Ristić.

Republika

Foto: Shutterstock, YouTube/Printscreen

Meteorolog Ivan Ristić kaže da ćemo imati još samo jedan letnji dan

Nema povratka na letnje temperature

Za sada ne vidi povratak letnjih temperatura, preko 25 stepeni Celzijusa, i najavljuje novi ciklon koji će uticati na vremenske prilike do kraja septembra.

- Polarni vrtlog će totalno da oduva leto iz našeg regiona, koje je ove godine obeležilo nekoliko toplotnih talasa i oko 90 dana vrelog vazduha. Na vreme do kraja septembra će prema sadašnjim prognozama uticati visinski ciklon sa centrom blizu nas. Ovaj visinski ciklon će uslovljavati povremeno kišu i jesenje temperature. Temperatura će postepeno da raste, ali jako sporo i tek oko 25. septembra će biti oko 23-24 stepeni, što su normalne temperature za ovaj mesec – kaže Ristić.

Rana jesen, promena vremena će zahvatiti ceo Balkan

Objašnjava da će u četvrtak biti maksimalno oko 30 stepeni, ostali dani će više ličiti na ranu jesen, dok će sledećeg vikenda maksimalne dnevne temperature uz povremenu kišu biti ispod 20 stepeni Celzijusa.

- Osetno zahlađenje koje stiže krajem sledeće nedelje na Balkan premeštaće se postepeno na istok i jugoistok tako da će se vreme promeniti i u Grčkoj i Turskoj. Sredinom septembra će poprilično zahladneti i tamo će maksimumi biti oko 25 stepeni u najboljem slučaju. Leto se nastavlja na krajnjem jugozapadu Evrope, u Španiji i Portugaliji gde Afrika jača u drugoj polovini septembra – kaže meteorolog Ristić.

Završetak vladavine islandskog i anfričkog anticiklona, stižu azorski i sibirski anticikloni

Kako je i ranije najavio, prema najnovijoj dugoročnoj vremenskoj prognozi ECMWF modela, od sledeće nedelje Balkan više neće biti vruća i najtoplija regija na planeti, a razlog tome je što se „završava vladavina, tačnije sprega islandskog ciklona i afričkog anticiklona.

- Predstojeću jesen i zimu obeležiće prema najnovijoj prognozi sprega azorskog i sibirskog anticiklona i njihovi ogranci u Evropi. To će omogućiti prodore hladnijeg vazduha po njihovoj periferiji prema našem regionu i stvaranje ciklona u Mediteranu koji će donositi padavine na početku jeseni kišu, a krajem jeseni i u toku zime sneg - zaključuje Ristić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading