HITNA NAJAVA RHMZ! TOKOM NOĆI NAGLI PAD TEMPERATURE: Evo gde kiša prvo stiže!

Autor:

Vesti

12.09.2024

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolazi do promene

HITNA NAJAVA RHMZ! TOKOM NOĆI NAGLI PAD TEMPERATURE: Evo gde kiša prvo stiže!

Foto: Shutterstock, Tanjug/Vladimir Šporčić, freesvg.com

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je promenu vremena koja počinje u Srbiji od večeras.

Nevreme i značajan pad temperature počinju u toku noći četvrtka na petak.

- Tokom noći naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom u Sremu, Bačkoj, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji uz postepen pad temperature i skretanje vetra na severozapadni i zapadni pravac - stoji u najavi RHMZ.

Od petka osetan pad temperature

Sutra, u petak 13. septembra, očekuje se osetno zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u svim krajevima Srbije. U Vojvodini i na istoku Srbije počeće da duva umeren i jak zapadni i severozapadni vetar. Hladno vreme sa kišom zadržaće se za vikend i u ponedeljak, a maksimalne temperature u većini mesta biće od 13 do 17 stepeni.

Upozorenja putem SMS

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj kaze da će u Srbiji narednih dana biti oblačno i kišovito vreme i da će temperature od petka do ponedeljka biti u padu, a najavio je i da će uskoro početi sa radom sistem za prenos hitnih informacija građanima o opasnosti od elementarnih nepogoda.

Govoreći o temperaturama koje se očekuju narednih dana, Sovilj je kazao da će minimalne vrednosti biti od 8 do 12-13 stepeni, a maksimalne temperature takođe će biti u većini mesta do 15 stepeni za dane vikenda. 

Očekuje se, kaže, i česta pojava kiše. 

"Sledeće sedmice, iako će te padavine praktično da se nastave, možemo očekivati porast temperature. Nećemo ponovo doći do 25 ili 30 stepeni, ali biće 20 do 23-24 stepena uz tu čestu pojavu padavina. Ponovo ćemo u sredu i četvrtak sledeće sedmice imati Košavu, u Podunavlju, Pomoravlju, na jugu Banata", rekao je meteorolog za Tanjug.

Inače, od 15. septembra počinje sa radom sistem za prenos hitnih informacija građanima o opasnosti od elementarnih nepogoda, pa će stanovnici Srbije dobijati SMS poruke sa informacijama o tipu i intenzitetu meteorološke pojave. 
Sovilj kaže da je napravljen jedan set meteoroloških kriterijuma na osnovu kojih će biti generisane SMS poruke za građane, koje će biti vidljive na displeju pored autoputeva i takođe koje će biti prosleđene svim medijima uz uputstva za ponašanje građana. 

"U svim ovim situacijama biće formulisan određeni set saveta, pri čemu, dakle, neće svi građani naše zemlje dobijati poruke nego samo oni koji se nalaze na tom ugroženom delu teritorije gde se zapravo takve nepovoljne vremenske prilike očekuju", objasnio je Sovilj.

Kako je precizirao, to će biti servis za obaveštavanje, ali građani neće, kako je objasnio, dobijati svakodnevno SMS poruke ili za svaki malo jači pljusak ili za svako zrno grada. 

"U pitanju su zaista ekstremne meteorološke pojave poput onih koje smo imali u julu prethodnog leta kada su snažni udari vetra obarali dalekovode i kranove, kada je ugrožen život, zdravlje i bezbednost velikog broja ljudi, kada je ugrožena naša imovina. Dakle, to su one opasne situacije u kojima će se ovaj sistem pokretati", rekao je Sovilj.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading