VRTOGLAVE KLIMATSKE PROMENE ĆE ZAHVATITI EVROPU, ALI DOLAZE I NA BALKAN! Pola metra snega, hladno vreme i vremenske nepogode!

Autor:

Vesti

11.09.2024

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U naredna dva dana očekuju se veoma obilne kiše i grmljavinske oluje

VRTOGLAVE KLIMATSKE PROMENE ĆE ZAHVATITI EVROPU, ALI DOLAZE I NA BALKAN! Pola metra snega, hladno vreme i vremenske nepogode!

Foto: Shutterstock

Veoma izražen hladni front, povezan sa snažnim ciklonom sa severa Atlantika, trenutno se kreće preko Evrope, donoseći veoma niske temperature i obilne padavine. Ostrva Britanije i Skandinavija već su pod uticajem hladne vazdušne mase, a očekuje se da se hladno vreme nastavi i u narednim danima. Takođe, predviđa se i pojava mraza.

Sekundarni ciklon i obilne kiše na oblasti Alpa i Mediteranu

Prelaskom preko Alpa, hladni front će dovesti do formiranja sekundarnog ciklona iznad Đenovskog zaliva, a visinski ciklon će biti posebno izražen na visinama. U naredna dva dana očekuju se veoma obilne kiše i grmljavinske oluje u oblasti Alpa i centralnom delu Mediterana. Ovo nevreme će zahvatiti Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, oblast Jadrana, pa čak i ceo Balkan, uz mogućnost lokalnih poplava i bujica.

Zahlađenje i obilni snegovi u oblasti Alpa

Ciklon će u svom zadnjem delu doneti veoma hladnu vazdušnu masu sa severa, što će rezultirati drastičnim zahlađenjem i pravim jesenjim temperaturama. Oblasti Alpa očekuju veoma obilne padavine, pri čemu će na visinama preko 1500 metara pasti značajne količine snega. Najave su i do pola metra snega iznad 2000 metara, dok se očekuje oko 20 centimetara na nižim visinama. Snežna granica će se lokalno spustiti čak i na 1000 metara nadmorske visine.

Ove vremenske promene će takođe zahvatiti i Srbiju, donoseći drastično zahlađenje i moguće obilne padavine na pojedinim područjima. Situacija će zahtevati oprez i prilagođavanje svakodnevnim aktivnostima u skladu sa vremenskim uslovima.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading