KAD VIDITE KAKVA NAS ZIMA ČEKA, POŽELEĆETE DA SE VRATI LETO: Srpski profesor objavio zabrinjavajuće vesti!

Autor:

Vesti

19.08.2024

00:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većini se ovo neće svideti

KAD VIDITE KAKVA NAS ZIMA ČEKA, POŽELEĆETE DA SE VRATI LETO: Srpski profesor objavio zabrinjavajuće vesti!

Foto: Shutterstock, ST/Vladimir Lukić

Kako su klimatske promene promenile naše navike tokom leta? Gde su granice prirode, a gde ljudi? Na pitanja je za TV Prvu dao odgovore doktor geo nauka i profesor Aleksandar Valjarević.

Da je pre nekoliko godina dnevna temperatura bila 42 stepena Celzijusa, to bi bila vest dana! Danas je to naša svakodnevica.

"Ako bi se dostigla temeperatura 45 stepeni, to bi bilo alarmantno da se dovodi u pitanje opstanka čitave planete i svih naroda sveta", napominje Valjarević.

Profesor i doktor geo nauka je tokom gostovanja u "150 minuta" najviše apelovao na očuvanje životne sredine i stvaranje odbrambenog sistema koji će nam pomoći da podnesemo ove tropske vrućine, posebno ističući očuvanje sistema podzemnih voda.

Otkrio je i kakva nas zima čeka.

"Ova zima će biti hladnija od prethodnih. Biće više snega nego prethodnih devet godina", nagoveštava prof. Valjarević.

Vreme narednih dana

U Srbiji će u ponedeljak, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo. Od sredine dana u jugozapadnim i južnim, a posle podne i u zapadnim i severozapadnim predelima nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će lokalno biti izraženiji uz kratkotrajan grad i jak i olujni vetar u zoni najjačih pljuskova.

Vetar slab i umeren, na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno i jak jugoistočni, uveče na severozapadu Srbije u skretanju na severni i severozapadni. Najniža temperatura od 17 do 25, najviša od 31 do 35 stepeni.

U Beogradu promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo. Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 21 do 25, najviša oko 34 stepena Celzijusa.

U Beogradu do četvrtka promenljivo i nestabilno, povremeno sa pljuskovima i grmljavinom, naročito u utorak i sredu, kada se očekuju i lokalne kratkotrajne vremenske nepogode: obilniji pljuskovi sa količinom kiše više od 20 mm za kratko vreme, grmljavina, grad i jak vetar.

U četvrtak posle podne stabilizacija, a od petka pretežno sunčano i toplije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Vesna

19.08.2024 01:14

Da li se zna na osnovu cega uvazeni prof to tvrdi?