TOPLOTNA KUPOLA ZAROBILA AFRIČKI TALAS NAD SRBIJOM! Srpski grad se našao na paklenoj listi najtoplijih u Evropi

Autor:

Vesti

13.08.2024

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lucifer mu nije ni do kolena...

TOPLOTNA KUPOLA ZAROBILA AFRIČKI TALAS NAD SRBIJOM! Srpski grad se našao na paklenoj listi najtoplijih u Evropi

Foto: RHMZ/printscreen

Iznad Srbije se nalazi toplotna kupola koja je zarobila vreli afrički vazduh i do kraja ove sedmice očekuju se tropske temperature od oko 40 stepeni, a među gradovima koji prednjače sa dnevnim maksimalnim vrednostima su Ćuprija danju i Beograd noću.

Meteorolog Ivan Ristić je objavio u ponedeljak listu najtoplijih gradova u Evropi i Ćuprija se za 12. avgust našla na 10. mestu sa 40,6 stepeni Celzijusa, a kako se očekuje da danas bude još toplije, kaže da će najverovatnije danas ovaj grad osvojiti prvo mesto - zlatnu medalju!

"Ako ne budemo na prvom mestu sa Ćuprijom, može da se desi da prva u Evropi bude Bosna. Svakako smo kandidati za zlatnu medalju za najvišu temperaturu vazduha. Ćuprija je uglavnom među našim najtoplijim gradovima, sa, recimo, Smederevskom Palankom. Zbog toplotne kupole, čiji je epicentar iznad nas, moguće da bude još toplije nego juče u Ćupriji", kaže Ivan Ristić.

Presudan je geografski položaj

Prema njegovim rečima, za visoke temperature u ovom i drugim gradovima presudan je geografski položaj, a poznato je da se Ćuprija nalazi u kotlini i da je okružena planinama. Kada nema vetra, kao što je to slučaj sada, iznad Ćuprije se oformi takozvano jezero toplog vazduha i često se može čuti da ovaj grad zbog toga podseća na užarenu tepsiju.

Istovremeno, u meteorološkim analizama, Beograd je grad sa vrelim tropskim noćima.

"Asfalt, beton, blokovi povećaju u Beogradu noću temperaturu, odnosno, temperatura noću teže pada, ali preko dana za nijansu i manje raste i zbog toga Beograd nije među najtoplijim gradovima u toku dana. Ćuprija se zbog svog položaja pokazala kao najtoplija u toku dana, ali tu su i drugi gradovi, Leskovac, Smederevska Palanka, budu i Loznica i Valjevo. Oni bi mogli da budu narednih dana među najtoplijima."

Klimatolog dr Đurđević o najtoplijim gradovima u Srbiji

I naš čuveni klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta objasnio je zašto su Ćuprija i Smederevka Palanka u vrhu liste najtoplijih srpskih gradova. Napomenuo je da bi među najtoplijim gradovima bili i Jagodina, Velika Plana, Svilajnac i drugi ako bi imali gušću mrežu meteoroloških stanica.

"Oba grada su na granici koja, uslovno govoreći, razdvaja brdsko-planinski južni deo naše zemlje i ravničarski severni. Tako da, u ovakvim situacijama kada postoji priliv toplog vazduha sa jugo-zapada, juga ili jugo-istoka, njegovo 'prebacivanje' preko planina a zatim spuštanje niz zavetrene strane, dovodi do pojave fenskog efekta. Ovaj efekat znači da dok se vazduh spušta niz planinske obronke, dodatno se zagreva usled povećanja pritiska, jer vrednost pritiska je veća u podnožju planine u odnosu na vrednost na vrhu. Tako da su oba grada nekako prva na 'udaru' ovog efekta, a dodatno su oba na niskim nadmorskim visinama, u dolinama reka, pa je iz svih ovih razloga izgleda njihova pozicija više nego dobra da bi se ovaj efekat video u punom svetlu", objasnio je Đurđević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading