DETEKTOVANI UDARI MUNJA NA PROSTORU BALKANA: Talas vrućina sledeće nedelje s temperaturom do 40°C, moguć preokret krajem avgusta!

Autor:

Vesti

09.08.2024

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na jugozapadu Srbije, posebno uz granicu sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, kao i na jugu zemlje, u oblasti Kosova i Metohije, zabeleženo je grmljavinsko nevreme

DETEKTOVANI UDARI MUNJA NA PROSTORU BALKANA: Talas vrućina sledeće nedelje s temperaturom do 40°C, moguć preokret krajem avgusta!

Foto: shutterstock

Superoluja

U četvrtak je na jugozapadu Srbije, posebno uz granicu s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, kao i na jugu zemlje, u oblasti Kosova i Metohije, zabeleženo grmljavinsko nevreme. Ove oluje su bile lokalizovane, ali su donele značajne promene u vremenskim uslovima na tim područjima.

Trenutno je u Beogradu zabeležena tačka rose od 20°C, dok je temperatura vazduha 25°C. Tačka rose je indikator količine vlage u vazduhu, a trenutno stanje ukazuje na relativno visoku vlažnost.

Međutim, kako dan bude odmicao, očekuje se da će tačka rose početi da opada, posebno u severnim delovima Srbije. Ovo će se desiti zbog promena u atmosferskim uslovima, koje će doneti suvlji vazduh u ovaj region. U naredna tri-četiri dana, temperatura će postepeno rasti, a sledeće nedelje se očekuje talas vrućina, koji će zahvatiti celu Srbiju.

Tokom ovog perioda temperatura će se kretati između 35 i 40°C na celoj teritoriji Srbije. Iako će temperatura biti visoka, vlažnost vazduha će biti niska, što znači da će tačke rose biti oko 10°C u najtoplijim delovima dana. Ovo može donekle olakšati osećaj vrućine, ali i dalje će biti veoma toplo.

Na kraju druge dekade avgusta postoji mogućnost narušavanja ovog anticiklonalnog, suvlijeg vremena, što bi moglo doneti promene u vremenskim prilikama. Anticikloni obično donose stabilno i suvo vreme, pa je moguće da će pred kraj meseca doći do promena koje mogu uključivati povratak vlažnijih i nestabilnijih uslova, prenosi Haliz Srbija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading