UJUTRU KIŠA NA SEVERU, A PO PODNE UDARA I NA OVE DELOVE SRBIJE! Spremite se danas za NEVREME, a onda TOTALNI PREOKRET!

Autor:

Vesti

29.07.2024

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sloveniji čoveka zatrpala lavina!

UJUTRU KIŠA NA SEVERU, A PO PODNE UDARA I NA OVE DELOVE SRBIJE! Spremite se danas za NEVREME, a onda TOTALNI PREOKRET!

Foto: Printscreen/SEVERE-WEATHER.EU,Shutterstock, freesvg.org

Hronika

U Srbiji će danas biti svežije, u većem delu pretežno sunčano i s najvišom dnevnom temperaturom od 29 do 33 stepena. Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ujutro na severu uz prolaznu umerenu oblačnost ponegde se očekuje kratkotrajna kiša, a od sredine dana u brdsko - planinskim predelima južne i istočne Srbije lokalni, kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Na području Pomoravlja, istočne Srbije, jugoistočne i jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije upaljen je žuti meteoalarm zbog grmljavine i visoke temperature.

Lavina zatrpala muškarca u Sloveniji

Nevreme je juče zahvatilo severozapad Slovenije, a potom se premeštalo preko Gorenjske, Koruške i Štajerske ka istoku i jugoistoku zemlje. 

Črna u Koruškoj bila je pod vodom, a u Spodnjem Javoru lavina je zatrpala meštanina kog su spasli vatrogasci, prenela je RTV Slovenija. Lavina je muškarca zatrpala do pojasa, spasioci su ga povređenog odvezli u bolnicu u Slovenj Gradcu, prenose lokalni mediji.

Istovremeno Civilna zaštita Hrvatske juče je upozorila na moguće nevreme sa grmljavinom koje sa područja Slovenije ide prema severozapadnoj Hrvatskoj. 

Upozorenje na nevreme sa grmljavinom podignuto je na narandžasti nivo za Zagrebački i Karlovački region, saopštio je Državni hidrometeorološki zavod.

Vreme u avgustu

Meteorolog Ivan Ristić najavio je potpuno drugačije prilike od početka avgusta.

- Od četvrtka 1. avgusta počinje opet priliv toplog afričkog vazduha, tako da će u petak 2. avgusta maksimumi ponovo biti kao i juče od 35°C do 39°C, u popodnevnim časovima na zapadu Srbije mogući su pljuskovi kiše praćeni grmljavinom.

U subotu 3. avgusta se očekuje uticaj visinske doline sa zapada u sklopu koje će na naše područje doći svežiji i vlažniji vazduh, tako da se u većini krajeva Srbije očekuju pljuskovi kiše praćeni grmljavinom. Najviša temperatura će biti u manjem padu i kretaće se između 30°C-34°C. U nedelju 4. avgusta prestanak padavina i stabilizacija vremena a od ponedeljka 5. avgusta zatvaraju se bečka vrata i postepeno počinje toplotni talas, prema nama jača afrički anticiklon. Maksimalne temperature tokom sledeće sedmice biće od 35°do 40° Celzijusove skale - ističe Ristić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading