DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA AVGUST! RHMZ otkrio kakvo nas vreme očekuje sledećeg meseca!

Autor:

Vesti

27.07.2024

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biće novih toplotnih talasa!

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA AVGUST! RHMZ otkrio kakvo nas vreme očekuje sledećeg meseca!

Foto: Shutterstock

Iza nas je jedan od najintenzivnijih toplotnih talasa poslednjih godina. Jul je u većem delu zemlje doneo ekstremno toplo vreme. Beograd je do sada imao 21 tropski dan i 18 tropskih noći, a do kraja meseca očekuje se još pet tropskih dana, što znači da bi ovogodišnji jul mogao imati 26 tropskih dana.

Tropski dan je kada temperatura dostigne ili pređe 30°C, dok je tropska noć kada minimalna temperatura ne padne ispod 20°C.

Ćuprija je zabeležila pet uzastopnih dana sa temperaturama iznad 40°C, a maksimalna je dostigla 42°C.

Početak avgusta doneće veoma toplo vreme sa temperaturama iznad 30°C, često i preko 35°C. Prva dekada avgusta biće vrlo topla, ali ne toliko intenzivna kao prethodni talas. Očekuje se uglavnom suvo vreme, sa mogućim pljuskovima ili olujama nakon 4. avgusta.

Prema sezonskoj prognozi RHMZ-a, avgust će biti topliji i suvlji nego uobičajeno, sa toplotnim talasima. Srednja minimalna temperatura vazduha biće viša za 1.0ºC do 2.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek, dok će srednja maksimalna temperatura biti oko 31.7ºC u Beogradu. Mesečna suma padavina biće ispod proseka, sa vrednostima nižim za 10 mm do 20 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

Avgust će doneti između 20 i 25 tropskih dana u Srbiji, dok će Beograd imati do 25 tropskih dana, sa temperaturama koje prelaze 35°C. Očekuje se oko 15 tropskih noći u Beogradu, što je znatno iznad proseka.

Nakon veoma toplog jula, avgust će takođe proteći u znaku pravog letnjeg i veoma toplog vremena, piše Telegraf.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading