RHMZ UPALIO ALARM ZBOG GRMLJAVINE! U ovim delovima Srbije su moguće nepogode

Autor:

Vesti

11.07.2024

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se pad temperature

RHMZ UPALIO ALARM ZBOG GRMLJAVINE! U ovim delovima Srbije su moguće nepogode

Foto: Shutterstock, freesvg.org

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) najavio je nastavak jakog toplotnog talasa u drugoj dekadi jula, sa maksimalnim temperaturama između 35 i 40 stepeni Celzijusa i tropskim noćima u urbanim sredinama.

Očekuje se manji pad temperature od oko 5 stepeni nakon 17. jula na severu Srbije, a od 20. jula i u ostalim krajevima. Ipak, uprkos ovom osveženju, period sa tropskim danima (i tropskim noćima u većim urbanim sredinama) će se nastaviti, uz deficit padavina. Na području Beograda, maksimalne temperature do 17. jula će biti između 37 i 40 stepeni, nakon čega će doći do manjeg pada temperature za oko 5 stepeni.

RHMZ je izdao crveni meteoalarm za celu Srbiju zbog ekstremnih temperatura, dok je za subotu na snazi žuti meteoalarm zbog mogućnosti grmljavine u jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Prema navodima sa sajta RHMZ, postoji mogućnost lokalne pojave grmljavine, sa ili bez padavina. Žuto upozorenje na grmljavinu znači rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od pojave požara, problemi u telekomunikacijama, i problemi u transportu električne energije zbog udara groma. Moguće su lokalne pojave intenzivnih pljuskova, bujica, i jakih udara vetra koji mogu prouzrokovati štetu na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Foto: RHMZ/printscreen

Upozorenje RHMZ

Meteorolog Ivan Ristić izjavio je da je prema modelima koje prati moguća pojava grmljavine u Vojvodini, ali da se situacija još uvek prati. Meteorolog amater Marko Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu naveo da će period vrelih dana trajati do oko 20. jula, kada se očekuje osveženje. Iako su moguće manje nestabilnosti i retki pljuskovi tokom vikenda i početkom sledeće nedelje, značajnije osveženje se ne očekuje pre 20. jula.

U međuvremenu, vozačima se savetuje oprez zbog visokih temperatura koje mogu negativno uticati na vozila, povećavajući rizik od pregrevanja motora i drugih kritičnih komponenti. Na naplatnim stanicama nema zadržavanja vozila, ali se vozačima preporučuje dodatni oprez zbog vrelina i mogućnosti pregrevanja vozila.

Sve ove najave ukazuju na to da će stanovnici Srbije biti suočeni sa produženim periodom visokih temperatura, koji će zahtevati dodatne mere opreza i prilagođavanje svakodnevnih aktivnosti.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading