DO OVOG DATUMA PAKLENI ZAGRLJAJ NEĆE PUSTITI SRBIJU: Na snazi CRVENI METEOLARM, evo šta nas čeka!

Autor:

Vesti

14.07.2024

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavlja se veoma izražen toplotni talas, u celoj Srbiji crveni meteo-alar

DO OVOG DATUMA PAKLENI ZAGRLJAJ NEĆE PUSTITI SRBIJU: Na snazi CRVENI METEOLARM, evo šta nas čeka!

Foto: Tanjug/J. ILIĆ, Republika

Veoma izražen toplotni talas nastavlja se i u drugoj dekadi jula sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa i uz tropske noći u urbanim sredinama, upozorava Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na području cele Srbije na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

U drugoj polovini sledeće sedmice, od 17. jula, očekuje se manji pad temperature i to prvo u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije, ali će se i dalje zadržati veoma toplo vreme.

Uprkos manjem osveženju, velika je verovatnoća da će se i nadalje produžiti period sa tropskim danima, u većim urbanim sredinama i tropskim noćima, uz deficit padavina.

U Beogradu se veoma izražen toplotni talas nastavlja do kraja ove i početkom sledeće sedmice, sa maksimalnim temperaturama od 37 do 40 stepeni i uz tropske noći.

U drugoj polovini sledeće sedmice, od 17. jula, očekuje se manji i postepeni pad temperature, do 5 stepeni, ali će se i dalje zadržati veoma toplo vreme.

Podsećamo, iako ste to čuli 100 puta, ponovićemo opet, najvažnija stvar tokom vrućina je da pijete dovoljno tečnosti.

Najvažnije pitanje ovih dana, dok se Srbija prži na ekstremnim temperaturama, je koliko vode zaista treba piti. Svi imaju svoje teorije, ali prema istraživanjima Američke akademije nauka neophodna dnevna doza za žene je 2,7 litara (11,5 čaša), a za muškarce 3,7 litara (15,5 čaša).

Imajte u vidu da je ovo minimalna količina, jer na temperaturama od 40 stepeni Celzijusa, organizmu će biti potrebno i dodatno hidriranje. Takođe, u proseku, oko 20 odsto dnevnih potreba tečnosti dolazi iz hrane, a ostatak je voda i druge tečnosti.   

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading