U SRBIJI SAMO PLJUŠTI, A AKO SE NADATE DA ĆE SKORO KRAJ, NEĆE! Do kraja večeri apokalipsa u ovim delovima zemlje!

Autor:

Vesti

02.07.2024

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U predelima Srbije sa padavinama do večeras se očekuje dodatnih 10 do 30 litara kiše po kvadratnom metru. Iako je reč o većim količinama, one će biti ravnomernije raspoređene, ističe Đurić.

U SRBIJI SAMO PLJUŠTI, A AKO SE NADATE DA ĆE SKORO KRAJ, NEĆE! Do kraja večeri apokalipsa u ovim delovima zemlje!

Foto: Shutterstock, Freesvg.org

Kiša pada tokom celog dana širom Srbije, a svi se pitaju da li nas do kraja dana očekuje nova oluja s obzirom da je jak pljusak počeo u Beogradu oko 16 časova.

- Srbiju su sinoć prvo zahvatile predfrontalne nestabilnosti, uz jake grmljavinske oluje i nepogode. Najjače oluje besnele su Vojvodinom, Mačvom, Beogradom, Podunavljem, Pomoravljem, Braničevskim okrugom i istokom Srbije. Jak grad naneo je mnogim predelima veliku štetu - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Olujni vetar lomio je drveća, oštećeni su brojni objekti i automobili, a nekoliko udara groma uslovili su požare. Lokalno je u zonama oluja palo za dva sata i više od 80 litara kiše po kvadratnom metru, uz urbane poplave i bujice. Tokom današnjeg jutra Srbiju je zahvatio novi talas oluja, ali i vrlo obilnih padavina i to u sklopu hladnog fronta.

- Srbiju je sa zapada zahvatio talas vrlo obilnih pljuskova sa grmljavinom, a oko podneva jake grmljavinske oluje iz Crne Gore obrušile su se na jugozapad, jug i jugoistok Srbije, pa je tako hladni front i ovim predelima doneo pad temperature za desetak stepeni, uz nepogode i olujni vetar. Oko podneva širom Srbije i u Beogradu, bilo je “svega” 19-20°C, dok je na jugu i jugoistoku Srbije bilo i do 30°C, ali je hladni front posle podne i ovim predelima doneo pad za deset stepeni. U ovom času snažne grmljavinske oluje napustile su teritoriju Srbije i nastavile su put dalje na istok iznad Bugarske.

I do kraja dana širom Srbije očekuju se kiša i pljuskovi. Najobilnije padavine očekuju se u zapadnim, centralnim i istočnim predelima Srbije, u Šumadiji i u Pomoravlju, dok se pljuskovi sa grmljavinom očekuju uglavnom na jugu i jugoistoku zemlje. Do kraja dana kiša i pljuskovi očekuju se i u Beogradu.

- Na području Vojvodine očekuje se suvo i bez padavina. U predelima Srbije sa padavinama do večeras se očekuje dodatnih 10 do 30 litara kiše po kvadratnom metru. Iako je reč o većim količinama, one će biti ravnomernije raspoređene.

- I dalje će biti uslova za urbane poplave i da dože do izlivanja manjih potoka. Nema opasnosti od izlivanja većih reka. Dobra vest je da više nema opasnosti od grmljavinskih oluja i nepogoda poput današnjih i sinoćnih. Od sutra sledi stabilizacija vremena, a povratak leta i pravih letnjih temperatura već od petka - kaže Djurić.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading