OVI DELOVI BEOGRADA MOGLI BI BITI TOTALNO POTOPLJENI! Prvi naredni pljusak donosi ozbiljne probleme!

Autor:

Vesti

02.07.2024

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Heroji dana i godine - radnici "Gradske čistoće". Beograd grad sa dušom, piše u komentaru ispod objave spasavanja.

OVI DELOVI BEOGRADA MOGLI BI BITI TOTALNO POTOPLJENI! Prvi naredni pljusak donosi ozbiljne probleme!

Foto: Republika

Google maps

Bujični potoci na ulicama Beograda nakon poslednjih jakih kiša postali su nova realnost koju stanovnici prestonice sada moraju da prihvate. Slike potopljenih automobila i ljudi zaglavljenih u jezerima nasred ulica obeležile su poslednja dva dana, ističući urgentnu potrebu za adekvatnim rešenjima.

Stručnjaci upozoravaju da su ekstremne padavine postale sve češće i da su neophodne hitne mere prilagođavanja zbog sve realnijih poplava.

Analize pokazuju da su određeni delovi Beograda posebno ranjivi, uključujući autoput E70 kroz centralno gradsko jezgro, kao i Radničku, Savsku i Karađorđevu ulicu duž reke Save. Prema Akcionom planu adaptacije grada na klimatske promene, frekventne saobraćajnice poput puta od Novog Beograda preko Brankovog mosta do Pančevačkog mosta takođe su visoko rizične.

Autorka Ana Vuković Vimić u svom autorskom tekstu na sajtu klima101 ističe da je infrastruktura ključni faktor u borbi protiv gradskih poplava. Nedostatak prilagođenosti na sve ekstremnije klimatske uslove značajan je problem za Beograd, koji se suočava sa sve učestalijim i intenzivnijim padavinama.

U septembru 2023. godine usvojene su izmene i dopune Akcionog plana adaptacije grada Beograda na klimatske promene, naglašavajući visoku ranjivost stanovništva i potrebu za poboljšanjem adaptacijskih sposobnosti. Stručnjaci ističu da je potrebno hitno preduzeti korake kako bi se minimizirali rizici od budućih poplava, posebno u najkritičnijim delovima grada kao što su donji Dorćol, delovi Dedinja, Kaluđerice i Banovog brda.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading