U NAREDNIH SAT VREMENA OBILINI PLJUSKOVI I GRMLJAVINA U OVOM DELU SRBIJE! Hitno upozorenje RHMZ!

Autor:

Vesti

01.06.2024

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napominjemo da je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao upozorenje da nas i u ponedeljak očekuju grmljavinske nepogode.

U NAREDNIH SAT VREMENA OBILINI PLJUSKOVI I GRMLJAVINA U OVOM DELU SRBIJE! Hitno upozorenje RHMZ!

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ, Shutterstock

U narednih sat vremena na području južnog Banata lokalno obilni plјuskovi sa grmlјavinom i kratkotrajnom pojavom grada, hitno je upozorenje RHMZ.

Napominjemo da je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao upozorenje da nas u ponedeljak očekuju grmljavinske nepogode.

- U ponedeljak, 3. juna, očekuju se grmljavinske nepogode, jak pljusak, grad i olujni vetar u zoni pljuska - naveo je RHMZ.

U ponedeljak će u Sremu i zapadnim delovima Srbije na snazi biti narandžasti meteo-alarm zbog kiše i grmljavine.

U ostatku Srbije će u ponedeljak biti na snazi žuti meteo-alarm.

Inače, prognozira se da će tokom letnje sezone u nižim krajevima biti između 22 i 33 dana sa padavinama većim od 0,1 mm, dok će na planinama biti do 40 takvih dana.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, stalni predstavnik Republike Srbije u Svetskoj meteorološkoj organizaciji, prof. dr Jugoslav Nikolić, objavio je dugoročnu prognozu za leto.

- Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje toplo leto sa prosečnom količinom padavina. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha od 1.juna do 31.avgusta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2°C. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21°C do 25°C u nižim predelima, a od 13°C do 18°C u planinskim predelima.

- Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana. Tropski dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30°C i više. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

- Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm.

- Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Tagovi

Komentari (0)

Loading