JOŠ JEDAN SUNČAN I TOPAO DAN! Temperature kao usred leta, u OVIM delovima zemlje oblaci i olujni vetrovi!

Autor:

Vesti

30.04.2024

06:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najviša temperatura 27 stepeni

JOŠ JEDAN SUNČAN I TOPAO DAN! Temperature kao usred leta, u OVIM delovima zemlje oblaci i olujni vetrovi!

Foto: Tanjug/J. PAP

U Srbiji će danas u većem delu zemlje biti pretežno sunčano i toplo, na jugoistoku i jugozapadu Srbije promenljivo oblačno, sa temperaturama od 5 do 27 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće umeren i jak istočni i jugoistočni vetar, naročito na planinama i u košavskom području, gde se lokalno očekuju i udari olujne jačine.

U Beogradu će biti pretežno sunčano, toplo i vetrovito, sa temperaturama od 10 do 26 stepeni Celzijusa.

U sredu se očekuje lokalna pojava kratkotrajne kiše ili pljuska posle podne na zapadu i jugu Srbije, a uveče i tokom noći ponegde i u ostalim krajevima, dok se do 07. maja očekuje promenljivo i nestabilnije vreme sa češćom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina.

Podsetimo, iako smo već u martu doživeli letnje i tropske temperature, do zvaničnog početka leta ostalo je više od mesec i po dana, i po podacima meteorološkog servisa „Severe Weather Europe“, i trenutnim trendovima, u našem delu Evropu biće toplije od prosečnih vrednosti.

Ovaj meteorološki centar je objavio dugoročnu prognozu za leto za Evropu koristeći se podacima dva modela, ECMWF i UKMO.

- ECMVF je statistički bolji model dugog dometa, tako da obično počinjemo sa njegovom prognozom. Generalno, ECMVF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti. Ali nijedan sistem dugoročne/sezonske prognoze ne može se nazvati pouzdanim. To je zato što posmatramo samo trendove i kako se vremenski obrasci razvijaju u velikoj meri i u dužim periodima – navodi se na sajtu „Severe Weather Europe“.

Ovaj model za skoro celu Evropu, tako i za Srbiju, predviđa nadprosečne temperature vazduha, između 0,5 do 2 stepena Celzijusa. Najveće temperaturne anomalije i velike šanse za duže toplotne talase su najverovatnije u centralnim i južnim delovima Evrope.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading