ČEKA NAS SEDAM DANA LETA, A ONDA... Ova najava RHMZ-a vam se nikako neće svideti! (FOTO)

Autor:

Vesti

28.04.2024

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripremite se!

ČEKA NAS SEDAM DANA LETA, A ONDA... Ova najava RHMZ-a vam se nikako neće svideti! (FOTO)

Foto: Tanjug/A. PAP

U Srbiji će danas preovladavati sunčano i toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod u najnovijoj vremenskoj prognozi.

Ujutro je po kotlinama i duž rečnih tokova moguća kratkotrajna magla. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar koji će biti jak na jugu Banata, u donjem Podunavlju i Pomoravlju.

Najniža temperatura od četiri stepena do 13 stepeni, a najviša od 24 do 27.

I u Beogradu će biti sunčano i toplo. Ujutro će duvati slab vetar a u toku dana umeren istočni i jugoistočni.

 

Srčani bolesnici da obrate pažnju

Najniža temperatura od 10 do 13 stepeni Celzijusa, a najviša oko 27.

Podsetimo, iako smo već u martu doživeli letnje i tropske temperature, do zvaničnog početka leta ostalo je više od mesec i po dana, i po podacima meteorološkog servisa „Severe Weather Europe“, i trenutnim trendovima, u našem delu Evropu biće toplije od prosečnih vrednosti.

Ovaj meteorološki centar je objavio dugoročnu prognozu za leto za Evropu koristeći se podacima dva modela, ECMWF i UKMO.

- ECMVF je statistički bolji model dugog dometa, tako da obično počinjemo sa njegovom prognozom. Generalno, ECMVF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti. Ali nijedan sistem dugoročne/sezonske prognoze ne može se nazvati pouzdanim. To je zato što posmatramo samo trendove i kako se vremenski obrasci razvijaju u velikoj meri i u dužim periodima – navodi se na sajtu „Severe Weather Europe“.

Ovaj model za skoro celu Evropu, tako i za Srbiju, predviđa nadprosečne temperature vazduha, između 0,5 do 2 stepena Celzijusa. Najveće temperaturne anomalije i velike šanse za duže toplotne talase su najverovatnije u centralnim i južnim delovima Evrope.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading