HRVATI TRUJU SRBE OTROVNIM PAPRIKAMA IZ ALBANIJE! Dosije "MERKATOR": Ovo je skandal kakav se ne pamti u Srbiji

Autor:

Vesti

18.10.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf i Republika došli u posed sudskih spisa koji nedvosmisleno dokazuju kakvim se podlostima služi jedan od najvećih trgovinskih lanaca

HRVATI TRUJU SRBE OTROVNIM PAPRIKAMA IZ ALBANIJE! Dosije "MERKATOR": Ovo je skandal kakav se ne pamti u Srbiji

Foto: Shutterstock, e/stock, printscreen

U "Merkatoru S", jednom od tri najveća trgovinska lanca u Srbiji, čije su gazde od kraja prošle godine u Hrvatskoj, sprovode se malverzacije, čije su posledice višestruko opasne čak i po zdravlje građana naše države. A sve u cilju izvlačenja novca iz Srbije za hrvatske gazde.

Kako saznaje Srpski telegraf i Republika, protiv "Merkatora S" i troje direktora te firme podignut je optužni predlog pred Privrednim sudom u Beogradu, a po zahtevu Prvog osnovnog javnog tužilaštva od 27. marta ove godine, i to zbog osnovane sumnje da je u promet stavljana nebezbedna hrana - paprika uvezena iz Albanije s nedozvoljenom količinom opasnih materija.

DOKUMENTACIJA

Uvidom našeg lista u dokumentaciju (KP broj predmeta 162/23) postupak je pokrenut protiv direktorke "Merkator S" Violete Kovačević, direktorke sektora kontrole kvaliteta u kompaniji Jasmine Brajdić i direktora sektora finansija i IT Nikole Ćorsovića.

Usmeni javni pretres zakazan je za 13. novembar, pa će se videti da li će se odazvati pozivu ili ne, što bi se, ako se ne odazovu, moglo protumačiti kao opstrukcija postupka i pokušaj da se izbegne odgovornost.

Foto: Printscreen

Optužni predlog protiv čelnika "Merkatora"

Inače, ovo je samo vrh ledenog brega od kada je ovaj trgovinski lanac promenio vlasničku strukturu.

Naime, hrvatska firma "Enna fruit" preuzela je oko 97 odsto nabavki voća i povrća za "Merkator". Pre promene vlasničke strukture taj udeo je bio tek 17 odsto.

Vlasnik te firme je Pavao Vujnovac, najmoćniji biznismen u Hrvatskoj, koji je bogatstvo sticao poslovima s gasom, voćem i povrćem, transportom. A u poslednje dve godine biznis širi i u Srbiji. Između ostalog, i tako što je kupio 90 odsto "Fortanova grupe", koja je vlasnik "Merkatora".

- "Merkator" je sarađivao sa svim relevantnim dobavljačima voća i povrća u Srbiji - MDD, "Delta agrar", "PDM fruit" i još preko 100 malih i srednjih proizvođača i distributera. Kontrole voća i povrća su radili vrsni tehnolozi "Merkatora". I tako je bilo do odluke da se posao nabavke voća i povrća prepusti firmi "Enna fruit", a da se kontrole vrše eksterno u nekim nazovilaboratorijama koje nemaju baš najsjajnije reference. Dok tehnologe iz "Merkatora" otpuštaju - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa. 

Finansijska inspekcija češlja poslovanje firme "Enna fruit"

Zbog sumnji na ozbiljne mahinacije u ovom lancu, pod lupom je i "Enna fruit", hrvatska firma koja ima ispostavu u Beogradu. Prema saznanjima Srpskog telegrafa, finansijska inspekcija od 14. oktobra češlja poslovanje ove kompanije.
Prema podacima Agenciji za privredne registre (APR), delatnost "Enna fruit" je nespecijalizovana trgovina na malo. Firma je u Srbiji registrovana u Pudarcima u Grockoj, poznatoj po plantažama voća, a direktor je Igor Solać, državljanin Srbije. Godine 2022. imala je 10 zaposlenih i ostvarila prihode od 2,3 milijarde dinara (više od 19,5 miliona evra), ali je završila s neto gubitkom od 44,5 miliona dinara (oko 380.000 evra). U Hrvatskoj na čelu kompanije je Sanja Burić.

Te odluke, kako ističe, teško da nemaju veze s činjenicom da tim da je gazda "Enna fruit" i "Merkatora" Vujnovac. A Srbi neka jedu otrovnu papriku iz Albanije...

- Zbog svih tih promena (ne)posredno je ugrožen kvalitet namirnica koje stižu do krajnjeg potrošača. U radnje stiže sve i svašta, što je direktno napad na zdravlje potrošača, a sve zarad izvlačenja para "Merkatora" za hrvatske gazde. Tako je u promet stavljena i otrovna paprika uvezena iz Albanije. Ispade da Hrvati truju Srbe albanskim paprikama - navodi izvor našeg lista. 

Inače, celim tim procesom, dodaje naš sagovornik, diriguje Fabris Peruško, član UO i glavni izvršni direktor "Fortenova grupe":

- On je u upravu "Merkatora S" instalirao svog druga Ćorsovića. A ovaj pravi listu za otkaze, koju bespogovorno sprovodi direktor Lazar Marković. Naređeno je da se do kraja godine otpusti oko 100 najškolovanijih ljudi da bi se nesmetano odvijala operacija pljačke srpskog ritejlera. Nema para za investicije niti nove radnje i opremu jer se sav novac po najrazličitijim osmišljenim akcijama izvlači u Hrvatsku. Pritom, u Srbiji se dobavljačima duguje oko 130 miliona evra, dok u Hrvatskoj nema duga, sve se plaća na vreme. Svu imovinu su rasprodali u poslednjih godinu dana.

SVE JASNO

Sasvim je jasno, zaključuje naš sagovornik, kuda ovaj sramni proces vodi - da se ovde truje narod, a novac izvlači za hrvatske gazde!
Iz "Merkatora S", kao ni kompanije "Enna fruit" nisu odgovorili na pitanja našeg lista.

NASTAVIĆE SE...

 

NA OVA PITANJA "MERKATOR" NIJE ODGOVORIO


1. Prema informacijama našeg lista i uvidom u sudsku dokumentaciju do koje smo došli, uvideli smo da je protiv troje zaposlenih na visokim pozicijama u preduzeću "Merkator S" i same firme pred Privrednim sudom u Beogradu podignut optužni predlog po zahtevu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu od 27. 3. 2024. To su V. K., N. Ć. i J. B. KP broj predmeta je 162/23. Kako komentarišete ovaj postupak i činjenice navedene u optužnom predlogu da je u promet stavljana nebezbedna hrana, odnosno paprika koja je uvezena iz Albanije s nedozvoljenom količinom opasnih materija?
2. Hoće li se troje vaših zaposlenih, kao i ovlašćeno lice kompanije odazvati pozivu za usmeni javni pretres zakazan za 13. 11. 2024?
3. Jeste li svesni činjenice da bi se eventualno neodazivanje moglo protumačiti kao opstrukcija postupka i pokušaj da se izbegne odgovornost?
4. Da li je tačno da je firma "Enna fruit" preuzela od "Merkatora S" 95 odsto nabavki za voće i povrće. Zašto je tako odlučeno?
5. Da li ova odluka ima veze s činjenicom da je vlasnik pomenute firme Pavao Vujkovac, koji je kupio 90 odsto "Fortanova grupe", koja je vlasnik "Merkatora S"?
6. Zbog čega se kontrole voća i povrća vrše eksterno u laboratorijama koje nemaju najsjajnije reference, dok se tehnolozi iz "Merkatora S" otpuštaju?
7. Da li je zbog ove promene ugrožen kvalitet namirnica koje stižu do krajnjeg potrošača?
8. Da li se sve ovo radi zarad izvlačenja novca iz "Merkatora S" u Hrvatsku?
9. Da li je gospodin Fabris Peruško u "Merkatoru S" postavio svog prijatelja Nikolu Ćorsovića kao člana uprave?
10. Da li je tačno da Nikola Ćorsović pravi listu za otkaze, koju CEO Lazar Marković bespogovorno sprovodi?
11. Da li je tačno da je doneta odluka da se do kraja godine otpusti 100 visokostručnih zaposlenih?
12. Da li je tačno da nisu predviđena nikakva finansijska sredstva za nove investicije, otvaranje novih radnji i opreme?
13. Zbog čega se u Srbiji dobavljačima duguje 130.000.000 evra, dok u Hrvatskoj nema duga?
14. Šta je sve od imovine kompanije u Srbiji prodato u prethodnih 12 meseci?

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading