ZELENSKI KRIV ZA KLANICU U BAHMUTU! Knjiga ukrajinskog generala otkrila dubok sukob u vrhu države!

Autor:

Vesti

10.09.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Valerij Zalužni i generalštab predlagali povlačenje, a politički vrh naredio odbranu grada po svaku cenu

ZELENSKI KRIV ZA KLANICU U BAHMUTU! Knjiga ukrajinskog generala otkrila dubok sukob u vrhu države!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, Promo foto

U Ukrajini vlada prava jagma za knjigom "Gvozdeni general, lekcije ljudskosti", u kojoj je nekadašnji komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni otkrio sukobe s predsednikom Volodimirom Zelenskim i pogrešne odluke na frontu, koje su hiljade vojnika koštale života.

ODBIJEN PREDLOG

U knjizi koju je napisala njegova nekadašnja savetnica Ljudmila Dolhonovska vidi se ogromno nepoverenje koje je vladalo između civilne i vojne vlasti u Kijevu, a analitičari ocenjuju da je Zalužni na ovaj način jasno najavio da pretenduje da zameni Zelenskog, kome je mnogo toga zamerio.

- Iako je sklonjen na ambasadorsko mesto u Britaniji i sam nikada nije govorio o svojim političkim ambicijama, on ih nikada nije ni demantovao - analizira uticajni ukrajinski portal Strana.

U knjizi se, očito uz odobrenje Zalužnog, otkriva da je on uoči ruske invazije insistirao na uvođenju ratnog stanja i opšte mobilizacije, ali da je to vlast odbila, uz objašnjenje da bi to izazvalo paniku u Ukrajini. Mnogi to zameraju Zelenskom, podsećajući na njegove brojne izjave početkom 2022. da neće biti invazije i da će Ukrajinci moći da roštiljaju u maju.

Uplitanje vlasti u vojna pitanja počelo je krajem leta 2022, kada je vojska spasila Kijev i stabilizovala liniju fronta.

- Političari su se osećali kao zapovednici i počeli su da se mešaju u planiranje operacija, zahtevajući brze pobede. Javno upozoriti na to značilo bi samom sebi potpisati otkaz, ali pošto ne želi da laže, Zalužni je odlučio da ćuti - piše u knjizi.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

MAŠINA ZA MLEVENJE

O krvavoj desetomesečnoj odbrani Bahmuta, koja se završila klanicom i potpunim istrebljenjem ukrajinskih branilaca, Dolhonovska (tačnije Zalužni) otkriva da je vojska na terenu već u septembru 2022. rekla da je potrebno napustiti Soledar i Bahmut i zauzeti visove duboko u regiji Donjeck.

- Isti stav su imali i Zalužni i generalštab, ali na kraju je odlučeno da se Bahmut zadrži. Ta operacija je verovatno bila politička, a ne vojna potreba - zaključuje se u knjizi.

Borbe u Bahmutu smatraju se jednim od najkrvavijih od početka rata, a Ukrajinci se je zbog velikih gubitaka nazvali mašinom za mlevenje mesa.

- Očekivano trajanje života na prvoj liniji fronta je oko četiri sata - ispričao je američki marinac Troj Ofenbeker, koji je učestvovao u tim borbama.

Političari tražili brze pobede

Biografija otkriva i da su ukrajinski političari tražili brze pobede kako bi zatražili pomoć od zapadnih saveznika i zadržali domaću podršku. Umesto toga, Zalužni se prvenstveno vodio mogućnostima svoje vojske i mogućim pokretima Rusa, a za to navodi, između ostalog, primer Hersona:

- To je bila pobeda od strateške važnosti, ali ju je vojska smatrala delimičnim uspehom. Na kraju krajeva, nismo uspeli da u potpunosti uništimo neprijateljsku grupu od 25.000 vojnika, koja se nalazila na desnoj obali Dnjepra. Ponestalo nam je artiljerijskih granata i vremena da operaciju izvedemo do kraja.

Nije odustao od ambicija

Dugo je bila javna tajna da postoji sukob između Zelenskog i Zalužnog. Glasine su se intenzivirale u jesen 2023. nakon neuspeha ukrajinske ofanzive, kao i zbog predsedničkih izbora koji su odloženi zbog ratnog stanja, u stvari zbog straha Zelenskog da bi popularni general mogao da se kandiduje i pobedi.

Politički pritisak na komandanta vojske je postajao sve jači, a on je odbijao da daje čak i obične izjave kako bi se izbegle dodatne napetosti u odnosu s predsednikom. Međutim, sve te mere opreza nisu ga spasle od otkaza, pa ga je Zelenski imenovao za ambasadora u Britaniji.

Većina ukrajinskih analitičara smatra da general nije odustao od predsedničkih ambicija.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Kritika razbuktala sukob

Vrhunac sukoba Zelenski-Zalužni desio se zbog generalovog članka u Ekonomistu, u kome je rekao da je kontraofanziva u ćorsokaku i da Ukrajina treba da se pripremi za stacionarni rat. Zelenski je brže-bolje odgovorio svom najvišem generalu, i to na konferenciji za medije sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, poručivši da zastoja nema.

Ukrajinska kontraofanziva nije dala rezultate, uprkos ogromnoj vojnoj pomoći Zapada. Vojska je pretrpela žestok udarac kada je 19 vojnika poginulo na ceremoniji dodele odlikovanja na jugoistoku Ukrajine, što je izazvalo pitanje zašto su komandanti okupili toliko vojnika blizu linije fronta za čisto simboličan događaj, izlažući ih napadu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading