PUTIN POKREĆE "ANADIR-2" PROTIV AMERIKE! Više nema pregovora, sve je SPREMNO, samo da Zelenski ode u SAD!

Autor:

Svet

08.09.2024

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija ima kapacitete za brzi odgovor i da se već pripremaju tajne akcije na nepoznatim lokacijama

PUTIN POKREĆE "ANADIR-2" PROTIV AMERIKE! Više nema pregovora, sve je SPREMNO, samo da Zelenski ode u SAD!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uskoro će otputovati u Njujork gde će se sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Glavni cilj ovog sastanka je, kako se spekuliše, traženje odobrenja za korišćenje NATO raketa dugog dometa protiv Rusije, što bi moglo dodatno da eskalira sukob između ove dve zemlje.

Foto: Tanjug/Andreas Arnold/dpa via AP

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski

 

Operacija "Anadir" iz 1962. godine

Andrej Klincevič, šef Centra za proučavanje vojno-političkih sukoba, uporedio je trenutnu situaciju sa istorijskom operacijom "Anadir" iz 1962. godine.

Ova operacija je podrazumevala tajno prebacivanje sovjetskih vojnika i nuklearnog oružja na Kubu, što je dovelo do Kubanske raketne krize i povlačenja američkih raketa iz Evrope i Turske.

Pripreme za "Anadir-2"

Klincevič je izneo mišljenje da bi "Anadir-2" mogao biti već u pripremi, naglašavajući da Rusija mora biti spremna da odgovori na moguće napade.

On je istakao da Rusija ima kapacitete za brzi odgovor i da se već pripremaju tajne akcije na nepoznatim lokacijama.

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, lideri zaraćenih strana, Rusije i Ukrajine

 

Odgovor Rusije na moguće napade

Klincevič je upozorio da bi Rusija mogla da cilja američke vojne baze širom sveta, posebno u regijama kao što su Venecuela, Kuba i Severna Koreja.

Takođe, pominje se mogućnost da Rusija odgovori preko svojih zastupničkih snaga kako bi izbegla direktan sukob sa SAD.

Šef CIA i MI6 šokirali i otkrili kad su mislili da će Putin pokrenuti nuklearni napad

Zapadni lideri ne bi trebali da se zastrašuju pretnjama Kremlja o nuklearnoj eskalaciji, rekao je šef CIA Bil Berns u subotu, usred rasprave o tome da li treba da se anglo-francuske rakete "Storm Shadow" koriste unutar Rusije.

Berns je tokom posete Londonu, zajedno sa šefom MI6, rekao da su SAD odbacile strah od nuklearnog napada koji je postojao u jesen 2022.godine, pokazujući da pretnje iz Moskve ne treba uvek shvatiti doslovno, prenosi Gardijan.

- Putin je nasilnik. Nastaviće s vremena na vreme da zvecka oružjem - rekao je Berns i nastavio: "Ne možemo priuštiti da nas zastraši to zveckanje oružjem, moramo imati na umu to. SAD su pružile ogromnu podršku Ukrajini i siguran sam da će predsednik razmotriti druge načine na koje ih možemo podržati".

Šefa veterana špijuna pitali su postoji li previše nervoze u Vašingtonu i drugim zapadnim prestonicama zbog rizika od eskalacije rata davanjem dopuštenja da se "Storm Shadow", projektil s dometom od najmanje 290 milja, koristi unutar Rusija.

- Niko od nas ne bi trebao olako da shvati rizike eskalacije - rekao je Berns publici na događaju "Fajnenšel tajmsa" u Londonu - i rekao da je unutar CIA zapravo postojalo uverenje da bi Rusija mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje na bojnom polju u Ukrajini tokom prve godine rata.

- Postojao je trenutak u jesen 2022. kada mislim da je postojao pravi rizik od potencijalne upotrebe taktičkog nuklearnog oružja od strane Rusije u Ukrajini - rekao je Berns, ali veruje da se takve zabrinutosti ne bi trebale shvatiti preozbiljno.

- Nikad nisam mislio da bismo time trebali nepotrebno da se zastrašujemo - dodao je. U to vreme su ruske trupe bile potisnute u severnoj Ukrajini i napustile su Herson na jugu, što je podstaklo verovanje da bi Rusija mogla da pokuša upotrebu nuklearnog oružja ako dođe do poraza. U svakom slučaju, linija fronta se ubrzo nakon toga stabilizovala.

Preneo poruku Bajdena

Berns je rekao da ga je Džo Bajden, američki predsednik, poslao da prenese direktno upozorenje Sergeju Nariškinu, šefu ruske spoljno-obaveštajne službe, na sastanku u Turskoj u novembru 2022. "kako bi jasno stavio do znanja koje su posledice toga neka vrsta eskalacije bila" i da je sličan pristup tome ​i danas.

Do sada je Bela kuća izrazito oklevala oko dopuštanja upotrebe "Storm Shadowa" i drugih projektila dugog dometa unutar Rusije, kao što su Atacms američke proizvodnje, uprkos ponovljenim molbama ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, uključujući i onu izrečenu u petak.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski u razgovoru sa predsednikom SAD, Džozefom Bajdenom

 

Berns je izrazio zabrinutost oko toga što Iran razmatra da li treba Rusiji da isporuči balističke projektile, ali nije želeo da potvrdi da li veruje da li je CIA to već i učinila.

Bila bi to "dramatična eskalacija" odnosa između dveju zemalja. Naime, Teheran je Rusiji do sada isporučio samo manje uspešne bespilotne letelice za upotrebu u Ukrajini.

Inače, Berns i njegov britanski kolega, šef MI6, ser Ričard Mur, nikada se nisu zajedno pojavili u javnosti. Publici je njihov dolazak najavljen svega 15 minuta pre.

Foto: Tanjug/AP

Američka zastava i zvanični grb američke Centralne obaveštajne agencije

 

Mur je rekao da postoji zabrinutost da ruski špijuni postaju sve bezobzirniji u Velikoj Britaniji, Evropi i drugde kako se rat u Ukrajini nastavlja.

- Mislim da su ruske obaveštajne službe malo podivljale, iskreno - rekao je šef britanske obaveštajne službe, što pokazuje bujica podmetanja požara u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugde u Evropi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading