TIHI UBICA POGAĐA I MUVU U LETU - RAKETA MICA BIJE NA 60 KILOMETARA! Srpski rafali naoružani fascinantnim projektilom!

Autor:

Vesti

30.08.2024

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj projektil rafali mogu da ispale na avione iza njih

TIHI UBICA POGAĐA I MUVU U LETU - RAKETA MICA BIJE NA 60 KILOMETARA! Srpski rafali naoružani fascinantnim projektilom!

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia, Profimedia

Srpsko Ratno vazduhoplovstvo (RV) leteće na najboljim avionima, francuskim rafalima, koji će biti naoružani "tihim ubicom", kako piloti širom sveta nazivaju raketu vazduh-vazduh MICA. Ovi projektili mogu bez greške da pogode neprijateljski avion na udaljenosti do 60 kilometara, ali i u bliskoj borbi, pa čak i nevidljive i lovce koji se nalaze iza rafala u letu.

Stručnjaci rakete MICA ocenjuju kao fascinantno oružje s neverovatnim performansama, čija cena po komadu iznosi oko milion dolara. Reč je o samonavodećem projektilu koji funkcioniše po principu "ispali i zaboravi", da bi pilot mogao da izvede manevre kojima izbegava tuđe rakete.

Foto: Wikipedia

Mica ima bojevu glavu od 12 kg

UDARA SVE OKO SEBE

Ono što druge rakete nemaju jeste mogućnost gađanja mete koja se pojavljuje iza aviona, što je demonstrirano još u junu 2007. Cilj je uspešno uništen pomoću drugog aviona umreženog u sistem. Reč je o usavršenoj verziji kojom su opremljeni rafali i miraži i u Francuskoj i u inostranstvu.

Osim ovih raketa, rafal kao višenamenski avion ima bogat arsenal raketa za dejstvo na ciljeve u vazduhu i na zemlji, kao i bombi, uključujući i klizeće, a najviše može da ponese čak 14 projektila.

Foto: Printscreen

Obara tri neprijatelja jednim plotunom

Verzija rafala koju je Srbija naručila nije poznata javnosti. Međutim, pošto je reč o kupovini potpuno novih aviona, može opravdano da se pretpostavi da je reč o najsavremenijoj verziji rafal F-4. Naime, i Ujedinjeni Arapski Emirati naručili su nove rafale i to u verziji F4, koje imaju još samo Francuzi.

Potpukovnik KOS Ljuban Karan ističe da je kod aviona najbitniji domet radara i rakete.

- Te rakete su bitne zato što naši lovci tako zatvaraju prostor koji eventualne ne mogu da pokriju jedinice PVO. Toga uvek ima jer nijedna zemlja ne može da obezbedi PVO zaštitu cele svoje teritorije. Tako nema prostora na našem nebu koje bi agresor mogao slobodno da koristi - naglašava Karan.

SVE PROVERENO

Prvi rafal biće isporučen Srbiji 2028, a svih 12 letelica do 2030. Ovo je ogroman uspeh Beograda, pošto se na nove rafale u proseku čeka 10 godina od potpisivanja ugovora.

O kupovini rafala pregovaralo se od 2021, a sve se ubrzalo posle posete Vučića Makronu u aprilu ove godine. Francuski mediji ranije su pisali da je jedan srpski pilot već leteo u rafalu. Delegacije Vojske Srbije su posetile jedinice koje koriste ove avione, i to ne samo u Francuskoj već i u Grčkoj i Egiptu.

Činjenice o nabavci rafala

- Ovo je najskuplji pojedinačni ugovor za nabavku nekog oružanog sistema u istoriji Srbije
- Srpski RV i PVO dobiće nove lovce prvi put nakon 1987, kada je JNA kupila mig-29
- Srbija je šesti inostrani kupac rafala
- U upotrebu se prima neki zapadni avion prvi put od 1953, kad smo dobili američke sejbr-86

NE MOGU SVI DA KUPE NOVE AVIONE

Kupovina potpuno novih rafala svedoči o ekonomskoj snazi Srbije. Podsetimo, Srbija će 12 rafala, tri dvoseda i devet jednoseda, platiti 2,7 milijardi evra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je da će prve rate ove i naredne godine iznositi 421 milion evra i da će biti isplaćene iz budžeta, dakle, bez povećanja udela javnog duga u BDP.

Time je Srbija ušla u klub sa svetskom silom Indijom, Egiptom i naftom i gasom prebogatim Katarom, koji su jedini osim nas, i naravno Francuske, kupili potpuno nove rafale s raketama MICA. Grčka je smogla snage da kupi 12 polovnih i naruči 12 novih letelica. Hrvati su naručili 12 polovnih letelica, od kojih su zasad dobili šest.
Kolika je pomama u svetu za rafalima pokazuje i narudžbina prebogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su naručili 80 aviona za 17 milijardi evra, pri čemu je cena po komadu ista kao za Srbiju.

Sledeći cilj meteori dometa 200 kilometara

Predsednik Vučić rekao je da će nastojati da srpski piloti za rafale dobiju još bolje francuske rakete meteor, čiji je domet čak 200 kilometara. Međutim, on je naglasio da neće odustati.

- Nijedna zemlja u regionu ne može da dobije meteor, osim možda Grčke. Ali ja ću biti uporan i dosađivaću Makronu svakom prilikom dok ne pristane da nam proda i meteore - rekao je Vučić.

Rabrenović: Zapad ceni našu demokratiju

Ekonomista Mihajlo Rabrenović izjavio je da to što će Srbija nabaviti 12 francuskih rafala pokazuje da nas zapad ceni kao demokratsku i stabilnu zemlju koja neće zloupotrebiti tu tehnologiju.

- Ova nabavka pokazuje da Srbija to može da priušti jer nam je društveni proizvod dobar, kao i rezerve novca i trend rasta. Važno je i to što oni hoće da nam ih prodaju - rekao je Rabrenović i podsetio da je Srbija vojno neutralna zemlja, pa treba da jača svoju vojsku.

Povratak slave sa Solunskog fronta

Srpska ratna avijacija osnovana je 1912, kad je baš u Francuskoj kupljeno 12 aviona tipa blerio-11 i farman-20. Time je Srbija bila među prvih 15 zemalja koje su imale ratno vazduhoplovstvo i prvih pet koje su ga primenile u ratu. Francuski avioni doneli su srpskoj vojsci ogromnu prednost u oba balkanska rata.

Na Solunskom frontu srpska avijacija imala je već 41 pilota koji su leteli na francuskim doran ar-1 i farman-40, kao i na britanskim spad-7. Oni su već 1916. bombardovali Sofiju, a do kraja rata izveli su više od 3.000 borbenih letova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading