ZAGREB ODAO ŠTA GA ŽULJA: Zaustaviti projekat JADAR! RUDNIK BEOGRADU DONOSI MOĆ

Autor:

Vesti

27.08.2024

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagrebački mediji ističu da eksploatacija litijuma, tog retkog i važnog metala, donosi Srbiji smanjenje političkog pritiska Zapada,

ZAGREB ODAO ŠTA GA ŽULJA: Zaustaviti projekat JADAR!  RUDNIK BEOGRADU DONOSI MOĆ

Foto: shutterstock

hronika

Pripadnici BIA uhapsili su u Beogradu hrvatskog špijuna. Ovo je poslednja u nizu akcija u kojima su pali agenti stranih službi koji su se sjatili u Srbiju s glavnim zadatkom da spreče rudarenje litijuma i uspon naše zemlje koji bi ih ostavio u zapećku.
U Srbiji operišu sve službe iz regiona: Hrvatske, BiH, Albanije, Bugarske, s takozvane države Kosovo, kao i elementi crnogorskog ANB, koji je još pod kontrolom ostataka režima Mila Đukanovića. Srbija s visokom stopom rasta BDP krupnim koracima grabi napred, a kad bi se tome dodao litijum, odlepila bi se daleko ispred ostatka regiona jer bi rudarenje donelo i visoke tehnologije u proizvodnji litijuma i električnih automobila, a kragujevački električni panda dokaz je stranim investitorima da to možemo i umemo.

Republika

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

 

Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS, kaže da je Hrvatska uvek ciljala našu ekonomiju.

- Njihove su ovde dolazile i nesmetano kupovale naše firme. Oni imaju i druge razloge, kao Srbe iz Krajine, za koje žele da znaju da li će potraživati imovinu, svoja prava i slično. Srbija mora ozbiljno da se angažuje na tom problemu. A svakako da iz regiona ima mnogo njih, pre svega, u službi NATO pakta, sve ih interesuje s kim sarađujemo - kaže Đukanović.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne zna da se hapšenje dogodilo. Međutim, zagrebački mediji odmah su krenuli da brane nepoznatog uhapšenog, što je najbolji dokaz da je BIA ubola tamo gde treba.
Jutarnji list objavio da je priča iz Beograda prenaduvana i za to su angažovali Anta Leticu, bivšeg šefa operative SOA, koji tvrdi da hapšenje predstavlja pokazivanje mišića. Međutim, u drugom tekstu o hapšenju u Beogradu Jutarnji list je odao šta Zagreb žulja. Ukazuje se na navodno ekološke proteste protiv rudarenja litijuma i podseća na posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu.
- Eksploatacija tog retkog i važnog metala donosi Srbiji smanjenje političkog pritiska Zapada, na primer, kad je reč o Kosovu - naveo je Jutarnji list.

Bivši operativac DB Boža Spasić kaže da je poznato da na teritoriji Srbije uvek boravi nekoliko desetina državljana susednih zemlja koji imaju zadatak da preuzimaju špijunski materijal od agenata koji su ovde stalno angažovani. On objašnjava da velike obaveštajne sisteme zanima kakva je stabilnost vlasti ili kakvo oružje kupujemo. Službe malih država, poput Hrvatske, imaju zadatak da obavljaju izviđanja i prikupljaju podatke.

- Strane službe dolaze da vide napredak države i da li mogu da je destabilizuju preko opozicije. Vidimo na protestima opozicije ili ekologa da su tu stranci, a možda ih ima i više. Njihov cilj je da vrbovanjem lica ili prikupljanjem informacija vide koliki je uticaj predsednika Aleksandra Vučića - kaže Spasić.

 

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading