HRVATI NA KRAJU, TUŽNOG SRCA, MORALI DA PRIZNAJU: VUČIĆ JE FENOMEN! On je sada najvažniji političar u Evropi!

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

22.08.2024

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jutarnji list: Teško je naći nekog ko je toliko cenjen u Briselu, Moskvi, Teheranu, Pekingu, Tirani i Ankari

HRVATI NA KRAJU, TUŽNOG SRCA, MORALI DA PRIZNAJU: VUČIĆ JE FENOMEN! On je sada najvažniji političar u Evropi!

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović, Printscreen/Jutarnji

Hrvati su progutali knedlu i priznali. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najvažniji političar u Evropi u ovom trenutku. Cenjen je na Starom kontinentu, ali i SAD, vizionar, dominira na domaćem terenu, a po diplomatskim odnosima u regionu nadmašio je i Josipa Broza Tita - navodi se naširoko u analizi Jutarnjeg lista.

U tekstu "Dok Vučić peče ćevape s liderima EU, na vrata mu stiže poklon od jednog od najvažnijih Putinovih ljudi Ramzana Kadirova", autor, na početku, navodi da mu je njihov dopisnik iz Brisela Augustin Palokaj otkrio da ga sprski novinari stalno pitaju zašto toliko Jutarnji list piše o Vučiću, zašto mu daje previše na važnosti. Palokaj im je na to odgovorio, navodi autor, da lideri EU daju, zapravo, važnost Vučiću.

- Vučiću treba priznati da je fenomen, ne samo u regiji i u Evropi već i u svetu. Teško je danas naći nekog političara koji je toliko cenjen u Briselu, Moskvi, Teheranu, Pekingu, Tirani i Ankari, a bogme i u Groznom. Dok peče ćevape sa Šarlom Mišelom, Vučiću lično šalje poklone čečenski lider Ramzan Kadirov, napisao je Palokaj 27. aprila u Jutarnjem - prenosi ovaj list i dalje ređa pisanje svetskih medija o Vučiću.

Foto: Printscreen/Jutarnji

Naslov teksta na hrvatskom portalu

TRAMPOV ZET

Tako podsećaju da zet Donalda Trampa, republikanskog kandidata za predsednika SAD, planira velike građevinske projekte u Srbiji.

- Vučić, najvažniji političar u Evropi u ovom trenutku. Srbija je sused s kojim Hrvatska ima najveći broj nerešenih pitanja - sledi Crna Gora, koja se otvoreno okreće u smeru Beograda - pa je neophodno pratiti Vučićevo delovanje. Akumulirao je svu vlast, jedina je politička gravitacijska tačka Srbije, nadmašio je Slobodana Miloševića, kojem je Beograd bio neosvojiva tvrđava, a pao je pre koji dan i Niš. Regionalni mu je uticaj najjači od doba Jugoslavije, ali ima dobre odnose i s Albanijom i Grčkom, pa je nadmašio i Josipa Broza Tita. Srbija, jedina zemlja u Evropi uz Belorusiju, koja nije nametnula sankcije Rusiji, dobila je organizaciju sajma EXPO 2027 - navodi se u tekstu.

Politički analitičar Darko Obradović podseća da je Srbija u izazovno vreme sačuvala evropski put, međunarodnu poziciju i povećala investicije, pa su ovakvi hvalospevi čak i od hrvatskih listova očekivani.

- Ugled predsednika Vučića je posledica principijelnog nastupa u međunarodnoj areni. Srbija igra ulogu vodeće države u balkanskoj ravnoteži moći. Uprkos mnogim izazovima, naša država je sačuvala evropski put i visok priliv stranih direktnih investicija, takvu percepciju države ne možete platiti nikakvim lobiranjem i možda u tome leži snaga međunarodnog pozicioniranja Srbije, pa i hrvatski listovi pišu hvalospeve - kaže Obradović.

Republika

Foto: Tanjug

Darko Obradović

PLAŠENJE

Prema rečima Branka Raduna, političkog analitičara, Vučić i Srbija Hrvatskoj služe ili za plašenje ili da se nabija na nos hrvatskim političarima kako smo mi nešto uspeli, a oni nisu.

- Imaju neki kompleks prema Srbiji, opsednuti su i kad je loše i kad je dobro - kaže Radun.

Foto: Public Printscreen

Branko Radun

Živadin Jovanović: Da promene politiku

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, kaže da je prilično rezervisan prema pohvalama koje stižu Srbiji i njenom predsedniku od hrvatskih medija:

- To je zato što tamošnji mediji više neguju antisrpsku politiku nego uravnotežene odnose. Ne pratim konkretno taj list i ne znam kakva im je inače politika, ali ovde bih stao. To lepo pisanje o Vučiću i Srbiji, primio bih s dosta soli. Treba prvo da izmene odnos prema Srbima u Hrvatskoj, prema Jasenovcu, da se okanu revizije istorije.

Republika

Foto: Tanjug

Živadin Jovanović

Makron u Beogradu 29. i 30. avgusta

Posle predsednika Kine Si Đinpinga i nemačkog kancelara Olafa Šolca, u Srbiju u kratkom roku stiže još jedan svetski lider, predsednik Francuske Emanuel Makron.

Prvi čovek Francuske boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji 29. i 30. avgusta, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.
Teme razgovora dvojice lidera biće ekonomija, evropski put Srbije, kao i trenutna geopolitička situacija. I to što su Beograd stavila u svoju agendu u samo četiri meseca trojica tako uticajnih državnika, svojevrsna je potvrda važnosti Srbije na evropskoj i svetskoj karti.

Foto: Tanjug/Mohammed Badra, Pool via AP

Emanuel Makron

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Zoran

22.08.2024 21:21

Svaka čast predsedniku Srbije.

Boško

22.08.2024 21:21

Pa sad da li je najvažnije u Evropi ne znam, ali je sigurno broj jedan u regionu i to očigledno mnogima smeta!

Mimi

22.08.2024 21:25

Konačno da dočekamo ovo priznanje od Hrvata.

Kiki

22.08.2024 21:26

Hrvati se dive Vučiću samo do sada to nisu smeli da priznaju.