OTKRIVAMO ZAŠTO ZAGREB NAORUŽAVA VOJSKU DO ZUBA! HRVATI DOBILI HIMARSE: ISPALJUJU RAKETE OD ZAGREBA DO BEOGRADA

Autor: I. K. - B. B.

Vesti

02.08.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država zaštićena članstvom u NATO ne žali pare da maksimalno poveća vatrenu moć

OTKRIVAMO ZAŠTO ZAGREB NAORUŽAVA VOJSKU DO ZUBA! HRVATI DOBILI HIMARSE: ISPALJUJU RAKETE OD ZAGREBA DO BEOGRADA

Foto: Tanjug/AP

Zagreb je potpisao ugovor sa SAD težak 300 miliona dolara o nabavci višecevnog raketnog bacača M142 HIMARS. Prethodno je Hrvatska nabavila avione rafal, PVO sistem "Mistral" i naručila još helikoptera blek hok, pa0 se nameće pitanje šta će joj toliko naoružanje kad je obezbeđena članstvom u NATO.

LANSIRAJ I BEŽI

Ovo je najveća narudžbina u istoriji hrvatske kopnene vojske, a HIMARS menja odnos snaga u regionu. Posao će biti zaokružen do kraja godine i samo još nije poznato koliko komada Hrvatska kupuje. HIMARS je vrlo pokretljivo oruđe s raketama u verziji od 80 do 500 kilometara, pa može da bije od Zagreba do Beograda. Sastoji se od sistema za upravljanje vatrom i kontejnera sa šest raketa, a dejstvuje po principu "ispali i beži", pri čemu na novom položaju posada za nekoliko minuta može da ga spremi za paljbu.

HIMARS se dobro pokazao u Ukrajini, gde je udarima po jedinom mostu preko Dnjepra naterao rusku vojsku da krajem 2022. napusti Herson. I danas Rusi danonoćno tragaju radarima i dronovima za ovim oružjem, koje se smatra vrednim trofejom ako se uništi.
Hrvatska je nabavila i naručila i velike količine drugog naoružanja, kao da se sprema za rat. Na zapadu na to niko ne reaguje, dok svaku srpsku nabavku dočekuje na nož.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Najistaknutiji u tom poslu su nemački mediji, koji odmah objave da su zemlje regiona u opasnosti, a Velt je otišao toliko daleko da je objavio izmišljotinu da Beograd kupuje 20.000 iranskih dronova šehid.

Ljuban Karan, bivši oficir Kontraobaveštajne službe, objašnjava da je nekad Hrvatska bila dva koplja ispred Srbije jer su Zagreb naoružavali, a našu vojsku i namensku industriju uništavali.

- Dolaskom Aleksandra Vučića desio se preokret i to ne mogu da nam oproste - kaže Karan.

REALNA OPASNOST

On ukazuje da Hrvatskoj i dalje ne samo da dozvoljavaju sve da kupi već joj dele šakom i kapom donacije u naoružanju, dok Srbiji zameraju što jača svoje snage i lažu da je pretnja u regionu.

- Hoće li to Hrvatska da ulazi u rat s Italijom ili Austrijom? Pa neće! Sve to je zbog Srbije jer i dalje imaju pretenzije ne samo na naše teritorije, a istovremeno ih razara zavist pošto je naša država preuzela ulogu ekonomskog, političkog i vojnog lidera u regionu. Značaj oružja koje kupuju oni mere dometom do Beograda. To je realna opasnost i naša država bi morala da vodi i dalje računa o pretnjama iz Hrvatske - zaključuje Karan.

Obradović: Ključna saradnja s Amerikom

Darko Obradović iz Centra za strateške analize ukazuje da se nabavkom ofanzivnih višecevnih raketnih bacača povećava vatrena moć hrvatske vojske i postavlja ključno pitanje zbog čega.

- U prethodnom periodu sve srpske nabavke bile su usmerene na zaštitu vazdušnog prostora, što nam je i međunarodna obaveza. Srbija što pre mora ostvariti status ne-NATO saveznika Amerike da bi se smanjili potencijalni bezbednosni rizici - kaže Obradović.

Imaju ih još Ukrajina, UAE, Estonija, Australija i Rumunija

Američka kompanija "Lokid Martin" zatrpana je narudžbama za HIMARS. Trenutno ih imaju još Rumunija, Ukrajina, UAE, Estonija i Australija. Pre nekoliko meseci Stejt department odobrio je Poljskoj ugovor o nabavci 18 HIMARS s raketama u vrednosti od 10 milijardi evra. Australija je kupila 20 HIMARS po ceni od oko milijardu i po evra. U nabavku su krenule i baltičke zemlje, a Estonija bi trebalo da dobije prve primerke ove godine.

Pritom, "Lokid Martin" da isporuči seriju HIMARS od dve milijarde evra koju će američka vojska predati Ukrajini. Zbog velikih narudžbina proizvodnja se proširuje.

NABAVLJAJU I BREDLIJE, BAJRAKTARE I HAUBICE CEZAR

1. Hrvatska od 1. januara vraća dvomesečni vojni rok u kasarnama u Kninu, Požegi i Slunju.
2. U septembru se očekuje predaja prvih od 89 modernizovanih američkih BVP bredli.
3. Izdvojeno je 60 miliona evra za nabavku 12 turskih dronova bajraktar.
4. Pokrenuta je nabavka francuskih samohodnih haubica cezar, kalibra 155 mm.
5. Najavljena je nabavka 27 oklopnjaka patrija. Hrvatska već ima 84 ova vozila.
6. U septembru stiže drugi patrolni brod, a planira se gradnja još tri.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading