HRVATSKA SE NAORUŽAVA DO ZUBA! Spremno 300 miliona dolara za nabavku američkog oružja, HIMARS STIŽE U ZAGREB?!

Autor:

Svet

02.08.2024

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska je trenutno rangirana kao 66. najjača vojna sila u svetu, dok je Srbija 56. na listi i prednjači regionom.

HRVATSKA SE NAORUŽAVA DO ZUBA! Spremno 300 miliona dolara za nabavku američkog oružja, HIMARS STIŽE U ZAGREB?!

Foto: Tanjug/AP Tony Overman

U Hrvatsku stiže oružje koje menja odnos snaga u regionu, a reč o najskupljoj i najmoćnijoj nabavci u istoriji hrvatske Kopnene vojske, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Nakon, kako navode, dolaska borbenih aviona Rafala, protivvazdušnog sistema Mistral i ugovaranja dodatnih helikoptera "Black Hawk" modernizacija i jačanje vatrene moći Hrvatske vojske se nastavljaju.

Pozivajući se na saznanja iz vojnih krugova, hrvatski dnevnik saznaje da je sada fokus na opremanju Kopnene vojske novim moćnim dalekometnim sistemima velike razorne moći.

Republika

Foto: Tanjug/AP

HIMARS

Prema istim saznanjima, do kraja godine sa SAD bi mogao da bude potpisan ugovor vredan oko 300 miliona dolara za nabavku višecevnog raketnog bacača M142 HIMARS

Reč je, dodaju, o izuzetno pokretljivom sistemu zemlja - zemlja na točkovima.

Pretnja Beogradu

Ova nabavka može predstavljati indirektnu pretnju Beogradu, budući da HIMARS naoružan raketom ATACMS ima domet od 300 kilometara, što je više od vazdušne udaljenosti između Beograda i Zagreba, što u prevodu znači da bi Hrvatska iz svoje prestonice mogla da gađa srpsku.

"Prema dostupnim informacijama, pregovori sa SAD trajali su oko dve godine, a nabavlja se potpuno novi sistem", piše Jutarnji, uz napomenu da za sada nije poznato o kojoj količini je reč.

M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)

 

HIMARS je laki višecevni bacač raketa razvijen kasnih 1990-ih za vojsku Sjedinjenih Američkih Država i montiran na standardnu osnovu kamiona M1140 u službi američke vojske.

M142 na sebi nosi jedan lansirni kontejner sa šest GMLRS raketa ili jednim ATACMS projektilom na svom novom modelu kamiona američke vojske od pet tona sa oznakom (FMTV), i poseduje mogućnost lansiranja čitave palete različite municije konstruisane za višestruko lansiranje sa raketnih sistema (MFOM). Rakete za sistem M142 u slučaju potrebe mogu biti zamenjene i raketama koje koristi raketni sistem M270 MLRS jer su mu i one kompatibilne; međutim, ima mogućnost za nošenje samo jednog lansirnog kontejnera, umesto standardna dva koja su predviđena za raketni sistem M270 kao i njegove ostale varijante.

Lanser se može transportovati avionom Loked C-130 Herkules. Šasiju je u početku proizvodila firma BAE Sistems Mobilni i zaštitni sistemi (ranije Armor Holding Aerosejs end Difens Grup Taktikal Venčil Sistems Divižn), kao originalni proizvođač opreme za FMTV. Proizvela ga je korporacija Oškoš od 2010. do 2017. godine. I šasiju i sistem za lansiranje trenutno proizvodi kompanija Lokid Martin rakete i kontrola vatre u Kamdenu, Arkanzas

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading