HRVATI I SLOVENCI RUŠE KONKURENCIJU! PRLJAVA AKCIJA: UDAR STRANIH SLUŽBI, POSEBNO REGIONALNIH, NA SRPSKE FIRME! Lažu, prete, podmeću požare...

Autor: Ljubinka Mijušković

Vesti

15.06.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebno su usredsređeni na poljoprivrednu i prehrambenu industriju kao ključne resurse

HRVATI I SLOVENCI RUŠE KONKURENCIJU! PRLJAVA AKCIJA: UDAR STRANIH SLUŽBI, POSEBNO REGIONALNIH, NA SRPSKE FIRME! Lažu, prete, podmeću požare...

Foto: Srpski Telegraf, ST/Nebojša Mandić

U proizvodnom pogonu pekarske industrije "AS Braća Stanković" izbio je treći put požar u poslednje tri godine, a prema rečima voditeljke Jovane Jeremić, emotivne partnerke vlasnika Dragana Stankovića, u pekarskoj industriji već duže vreme postoje problemi jer strani faktor želi da je preuzme.

Prema rečima sagovornika Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura, nije tajna da pojedine strane službe u korist stranog krupnog kapitala uništavaju u nekoj zemlji domaću privredu - da bi je potom preuzeli za male pare ili da bi uklonili konkurenciju. Posebno su, ističe izvor našeg lista, aktivne službe iz regiona, poput hrvatske, slovenačke i bugarske, koje na direktan ili indirektan način krče put firmama iz svojih zemalja slabeći ili uklanjajući konkurenciju.

TRANZICIJA

S početkom procesa tranzicije u našu zemlju slio se nemali broj stranih službi koje su operisale upravo u tom pravcu. Modus operandi je uvek isti, ma o kojoj oblasti da se radi: diskreditovati kompaniju i njen rad, sabotirati je u dužem vremenskom periodu, uništiti i na kraju je ugasiti ili preuzeti. Na taj način strani kapital postaje dominantan u srpskoj privredi i dobija adute da određuje cene najvažnijih resursa i, po potrebi, ucenjuje državu.

- Hrvati, Slovenci i Bugari su najaktivniji što se toga tiče. Razumljivo jer, prvo, ima dosta njihovih preduzeća ovde, a kao drugo ukoliko naprave deficit neke robe, koju ovde nema ko da proizvede, moraćemo da uvozimo od njih, pošto su nam teritorijalno najbliži, pa su i troškovi transporta niži nego kad bismo kupovali robu iz nekih drugih država - objašnjava naš sagovornik.

Aleksandar Đurđev, poslanik i predsednik Srpske lige, kaže u razgovoru za naš list da je strancima u interesu da onesposobe domaću infrastrukturu i privredne grane, a da je udar, pre svega, na poljoprivredi, vodi i rudnom bogatstvu.

- Strancima, konkretno određenim regionalnim i zapadnim centrima moći, svakako je u interesu da uspostave svoj neokolonijalni privredni model u Srbiji i to na način da unište ili trajno onesposobe kako domaću kritičnu infrastrukturu tako i veliki broj privrednih grana. Pre svega, udar je na poljoprivredi jer je svima jasno da je hrana resurs budućnosti, zatim na vodoprivredi, pošto je Srbija među najbogatijim zemljama sveta kada je reč o pitkoj izvorskoj vodi, a tu su i naša rudna bogatstva s posebnim akcentom na litijumu. Njihov cilj je da Srbija bude potpuno zavisna od multinacionalnih kompanija, da naša bogatstva eksploatišu i izvoze, a da mi uvozimo skupu hranu, vodu i energente - ističe Đurđev.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Đurđev

Metode kojima se služe ti centri moći preko svojih službi i agenata, dodaje predsednik Srpske lige, različiti su - od sabotaža domaće proizvodnje ili ekstrakcije, preko priče o zaštiti životne sredine da bi sprečili naš ubrzan industrijski razvoj, pa sve do kriminalizovanja i dehumanizovanja naših političkih lidera i ministara.

- Jasno je da mnogima smeta to što Srbija beleži privredni rast, što je u današnjoj Evropi retkost, što uvozimo energente po jeftinoj ceni, što gradimo saobraćajnu, industrijsku i poslovnu infrastrukturu, i zato žele da, čak i po cenu izazivanja ratnih sukoba na ovim prostorima, taj rast zaustave. Naš odgovor mora biti podrška domaćim poljoprivrednicima i privrednicima, jačanje prehrambenog i energetskog suvereniteta, kao i postepeno oslobađanje od politike subvencionisanja stranih ulagača - zaključuje Đurđev.

KAKO DELUJU

Bivši operativac DB Božidar Spasić ističe da stranci pomoću svojih službi i privatnih kontraobaveštajnih službi pokušavaju na našoj teritoriji da zavladaju kompletnim tržištem.

- Kako deluju? Prvo se ispita koje su to grane gde treba delovati, a najčešće su na udaru transport, prehrana... Na primer, godinama smo svedoci rata autobuskih prevoznika u istočnoj Srbiji. Domaći prevoznici koji voze za zemlje zapadne Evrope u ratu su sa stranim prevoznicima koji pokrivaju iste te zemlje i ti strani prevoznici čine sve da unište naše kompanije. Pa imali ste na desetine zapaljenih autobusa, fingirano je da su se sami zapalili, a sve da bi se uništili ti domaći privrednici i da bi se preuzelo njihovo tržište - kaže Spasić.

Foto: ST/ Vladimir Lukić

Božidar Spasić

Posebno apostrofira i prehrambenu industriju.

- Kad govorimo o strancima, tu mislim i na bivše republike SFRJ, posebno Slovence i Hrvate, koji žele da uzmu srpske brendove. Oni naše proizvode na svojim tržištima pokušavaju da predstave kao otrovne, nepodobne, da bi onda došli ovde i kupili tog proizvođača. Oni prvo idu na diskreditaciju i firme i vlasnika, ali neretko pređu i u ofanzivu - pale fabrike, hotele, restorane. Krajnji cilj je da preuzmu domaćeg proizvođača i zavladaju tržištem - ističe Spasić.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Požar u pekari partnera Jovane Jeremić

Bjegović: Atak na nacionalnu bezbednost

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović tvrdi da je jedan od pravaca udara stranih faktora, prvenstveno obaveštajnih, na Srbiju i njene privredne subjekte, koji direktno utiču na ekonomiju i ekonomsku bezbednost, pa samim tim na sistem nacionalne bezbednosti, kupovina velikih preduzeća i zemljišta.

- Cilj je obezvređivanje i uništavanje srpske privrede, a samim tim standarda građana, za koji bi se optužila srpska vlast, koju bi onda trebalo menjati. Sve ove aktivnosti stranih obaveštajnih centara i njihovih vlada posebno prati naša BIA, koja daje potrebne informacije o stranim namerama da se utiče na naš ekonomski sistem, koji je pored bezbednosnog uslov za napredak svake zemlje. Suviše smo mi ozbiljna zemlja da bismo dozvolili ovakve upade i propuste, što govore i primeri proteranih diplomata iz Srbije - kaže Bjegović.

Neke od metoda

1. Širenje lažnih vesti
2. Diskreditovanje firme ili proizvoda
3. Pritisci i pretnje vlasnicima
4. Podmetanje požara i slične diverzije
5. Ponude da se firma kupi/preuzme
6. Otimanje radnika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading