SLOBA JE SVIMA PLAĆAO HRANU, MLADIĆ STALNO PRIČAO O BEGU: Hrvatski osuđenik objavio knjigu i otkrio haške tajne

Autor:

Vesti

28.01.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Valentin Ćorić je bio prvi komšija Miloševiću, njihove ćelije bile su jedna do druge.

SLOBA JE SVIMA PLAĆAO HRANU, MLADIĆ STALNO PRIČAO O BEGU: Hrvatski osuđenik objavio knjigu i otkrio haške tajne

Foto: Tanjug/AP Jerry Lampen, Profimedia Bas Czerwinski Afp Profimedi

U haškom zatvoru smo ilegalno pravili vino, proizveli smo i popili više od 1.200 litara. Slobodan Milošević je svima plaćao račune, a general Ratko Mladić mi je pričao o begu...

Ovo je otkrio hrvatski ratni zločinac Valentin Ćorić u knjizi u kojoj opisuje godine provedene u Hagu (uhapšen u aprilu 2004. i prebačen u Sheveningen, osuđen na 16 godina, a iz zatvora je pušten 2019). Knjiga se simbolično zove "In vino libertas", a za nas je posebno zanimljivo da je Ćorić bio prvi komšija Slobodana Miloševića jer je njegova ćelija bila prva do ćelije bivšeg predsednika Srbije.

ZLOČINI U BOSNI

Prošlog ponedeljka istekle su sve zabrane vezane za Ćorićevo delovanje nakon puštanja na slobodu i on je već posle nekoliko dana u Zagrebu promovisao memoarsko delo.

Podsetimo, Ćorić je nekadašnji načelnik uprave vojne policije Hrvatskog veća odbrane (HVO) u BiH, a onda i ministar unutrašnjih poslova Herceg-Bosne. Osuđen je na 16 godina nakon višegodišnjeg suđenja zajedno s preostalim pripadnicima takozvane hrvatske šestorke (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković i Berislav Pušić) za zločine protiv civilnog stanovništva tokom rata u BiH.

Republika

Foto: Profimedia

Valentin Ćorić

U knjizi je detaljno opisao ilegalnu proizvodnju vina u ćelijama Sheveningena... S proizvodnjom vina u zatvorskoj ćeliji počeo je, kaže, ubrzo nakon što je u aprilu 2004. stigao u Hag:

- Grožđe koje smo mogli naručiti u zatvorskoj kantini rešilo je osnovno pitanje proizvodnje: nabavku sirovine. Nakon što je grožđe bilo nabavljeno, usledilo je njegovo gnječenje i odvajanje peteljki. Za skupljanje smo uzeli zatvorski lonac od osam litara. Lonac je preuzeo ulogu vinske bačve... Uvek je bio nadohvat ruke, nije bio prevelik, a bio je zgodan za mešanje. Ćelija mi je zamirisala kao da sam u vinskom podrumu.

I tako je u rano leto 2004. počela ilegalna proizvodnja vina, na kraju su, kaže Ćorić, proizveli više od 1.200 litara:

- Prolazile su godine našeg robijanja, a s njima i zatvorske berbe. U ilegalnim podrumarskim aktivnostima bili smo sve oprezniji, ali i uporni. Verovali smo da tako vraćamo makar malo otete slobode. Nismo pili da bismo ugasili žeđ, nego da utolimo želju za životom izvan tamnice. Strahovi od otkrivanja bili su realni, gubili smo pokoju bitku, međutim, nismo posustajali. U tom dugom razdoblju proizveli smo i popili više od 1.200 litara vina. Zatvorska uprava je posle deset godina saznala šta se događa. U raciji nam je oduzeto više od sto litara vina.

Prvi komšija u zatvoru bio mu je Slobodan Milošević.

- Veći deo vremena Milošević bi stajao izvan ćelije, rado se upuštajući u razgovore sa zatvorenicima, ali i njihovim posetiocima. On je svima plaćao račune za naručenu hranu - piše Ćorić, napominjući da je boravio u ćeliji tik do njegove.

Milošević nije morao da ode u Hag

Republika

Foto: RANCOIS XAVIER MARIT AFP Profimedia

Slobodan Milošević

Pre četiri godine Slavica Đukić Dejanović, dugogodišnja funkcionerka SPS, a trenutno ministarka prosvete, ispričala je da je Slobodan Milošević mogao da izbegne odlazak u Hag, ali da to nije želeo.
- Milošević nije morao da ode u Hag, postojao je niz scenarija koji su mogli nekadašnjeg predsednika da spasu suđenja u Tribunalu i robije. Bilo je mogućnosti da ode u inostranstvo, da menja identitet. Bilo je vrlo različitih ponuda - kazala je ona.

KRAĐA RIBE

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ratko Mladić

U svojim zatvorskim zapisima Ćorić je celo poglavlje posvetio begu i hapšenju Ratka Mladića. General se, piše on, uspešno krio punih 15 godina, a "od svih skrovišta najduže se zadržao u malom banatskom mestu Lazarevu, gde mu je utočište pružio neki rođak".
Ćorić opisuje kako je "lukavi Mladić čekao da padne noć da bi odlazio u duge šetnje" tokom kojih je "uzimao ribu iz mreža ribokradica", nakon što je prateći lokalne policajce upoznao njihove "krivolovne aktivnosti".

- Mladić je vreme prekraćivao i posmatrajući ćerku njegovog komšije policajca, koja je volela da se sunča gola u dvorištu - napisao je Ćorić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading