BRITANCI I NEMCI KUVAJU RAT NA BALKANU! ŠTA LI NAM TO SPREMAJU: Sinhronizovani napadi na Srbiju zbog nezavisne politike

Autor: M. J. - T. B.

Vesti

22.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dejli mejl naše područje nazvao ranom punom gnoja, koja će da pukne, dok nemački Bild optužuje da Putin i Vučić planiraju "drugo bojno polje u Evropi".

BRITANCI I NEMCI KUVAJU RAT NA BALKANU! ŠTA LI NAM TO SPREMAJU: Sinhronizovani napadi na Srbiju zbog nezavisne politike

Foto: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ nr

Već drugi dan zaredom sa zapada stižu katastrofalne prognoze za područje Balkana, a pod plaštom straha od Putinove pobede u Ukrajini, Srbija se direktno optužuje da je produžena ruka Rusije na ovim prostorima.

Naime, Edvard Lukas, britanski novinar kog Dejli mejl predstavlja kao stručnjaka za bezbednost, upozorio je da dolazi treći svetski rat, a Balkan proglasio mogućim žarištem i nazvao ga "septičkom jamom koja se preliva".

Ako pobedi Tramp, NATO je mrtav

Republika

Foto: Tanjug/Ap

Donald Tramp

Britanski novinar je otkrio šta je, u stvari, najveća strepnja evropskih zemalja zavisnih od SAD.

- Donald Tramp je 2020. zaprepastio predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen rekavši joj: "NATO je mrtav." "Morate da shvatite da, ako je Evropa napadnuta, mi nikada nećemo doći da vam pomognemo i da vas podržimo", rekao je Tramp na privatnom sastanku koji je otkriven tek ovog meseca. Svako kome je teško zamisliti posledice te pretnje, treba samo da pogleda Crveno more, gde američka mornarica drži otvorene morske puteve pred napadima Huta, pobunjenika u Jemenu. Put do Sueckog kanala je ključan, ne za američku trgovinu, već za Evropu - pojasnio je Lukas.

STRAH OD ČETIRI SILE

- Rat među našim susedima decenijama je nezamisliv, ali je era snažnog vođstva iz Vašingtona, Londona i Pariza umrla s generacijom političara s Margaret Tačer i Ronaldom Reganom na čelu. Čista beskorisnost naših političara, podstaknutih spoljnim mešanjem, kao i uplitanjem društvenih medija, potkopala je bezbednost međunarodne diplomatije. Uskoro bismo mogli da imamo Trampa u Beloj kući i krajnju desničarku Marin le Pen u Jelisejskoj palati. U međuvremenu, Kina se sprema da izvrši invaziju na Tajvan, Venecuela preti da će anektirati naftom bogatu regiju u Gvajani, a Balkan je rana puna gnoja, koja će da pukne - napisao je Lukas u autorskom tekstu.

On je u dramatičnom tonu rekao da će se Britanija verovatno u roku od pet godina istovremeno boriti protiv Rusije, Irana, Kine i Severne Koreje.

- S čim se Britanija sve susreće: uspon Kine, ruski imperijalizam, verski lideri u Iranu pokušavaju da izbace britanski i američki uticaj s Bliskog istoka, masovni pokolji u Izraelu i Pojasu Gaze, terorističke pretnje, promene u ekonomiji kroz masovnu migraciju. To je kombinacija koja stvara najopasniju situaciju za Britaniju od 1945. Proživeli smo Hladni rat i pretnju nuklearnog uništenja, ali smo se u borbi Istok-Zapad suočili s jednim glavnim protivnikom: poremećene pretnje nuklearnom eskalacijom sada se često čuju od Putinovog režima ili nihilističkih kultova smrti islamističkih ekstremista - piše Lukas.

Britanska vojska tigar od papira

Republika

Foto: Tanjug/AP

Britanski vojnici

Lukas se požalio i na stanje vojske u svojoj zemlji:
- Britanska odbrana je žalosno slaba. Naši nosači aviona su beli slonovi, koji, kad rade, zahtevaju praktično punu snagu kraljevske mornarice da ih čuva. Naši novi sistemi naoružanja su veoma skupi, a mnogi postojeći već odavno treba da budu zamenjeni. Nedostaje nam ljudstva i municije. Činjenica da se naš ministar odbrane, čini se, tek sada budi u ovom međunarodnom političkom haosu naglašava koliko su naivne i arogantne vlade Ujedinjenog Kraljevstva uništavale naše oružane snage već 30 godina. Nije samo Britanija. Evropski demokratski lideri nisu izgledali slabije od tridesetih godina prošlog veka.

ŽULJAJU IH IZBORI ZA EP

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Gotovo u isto vreme nemački Bild objavio je tekst sa slikom predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina i naslovom "Moguće drugo ratište u Evropi: Da li Putin ovde planira sledeći rat?" U tekstu se navode reči "eksperata za Balkan koji upozoravaju na razvoj u Srbiji pod predsednikom Vučićem", a citira se i izvesna Kati Šneberger iz nevladine organizacije Beč ide u Evropu.

- Ista politika smirivanja kao protiv Putina dovešće do istog rezultata s Vučićem. To se može pratiti korak po korak. I niko neće moći da kaže da to nije bilo očekivano. Putin će na Balkanu, uz Vučićevu pomoć i uz zaglušujuću tišinu predstavnika EU, napraviti drugo bojno polje na evropskom tlu pred izbore za Evropski parlament - napisala je Šnebergerova na Tviteru.

Nemački list podseća zatim svoje čitaoce da su u septembru 2022, na marginama Generalne skupštine UN, ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije potpisali sporazum o budućoj saradnji, šest meseci nakon ruskog napada na Ukrajinu.

- To je jasan signal, pogotovo što Srbija nije uvela sankcije Rusiji - piše Bild.

Sujetni Makron i neodlučni Šolc

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Olaf Šolc

Prema Lukasovom mišljenju, predsednik Francuske i kancelar Nemačke nisu ličnosti koje mogu da donesu prevagu miru u Evropi:
- Francuska ima govornika punog sebe za predsednika Emanuela Makrona, dok je nemački kancelar Olaf Šolc personifikovana neodlučnost. Znak koliko je kontinent bez kormila jeste to što se italijanska premijerka Đorđa Meloni u poređenju s njima čini kompetentnim i harizmatičnim liderom. Istovremeno, domišljati američki predsednik Bajden ne može ni da skupi snagu da podrži Ukrajinu, dok Vladimir Putin pokušava da okonča njeno postojanje i kao nezavisne nacije i kao bedem protiv ruske invazije na istočnu Evropu.

Bajden i Zelenski dodatno potpiruju

Republika

Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Volodimir Zelenski i Džo Bajden

Samo dan ranije američki predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da bi moguća nestabilnost ako Kongres ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini mogla da se prelije širom Evrope i zapitao se šta bi moglo da se dogodi na Balkanu, upozorivši da bi takva situacija, kako se izrazio, promenila dinamiku. Bajden je to rekao govoreći u Beloj kući o odbijanju Američkog kongresa da odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, prenosi NBC.

- Ako odemo, a Rusija izdrži njihov napad i pobedi Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama? Šta mislite da će se dogoditi od Poljske do Mađarske - rekao je Bajden, ne precizirajući na šta tačno misli pod pojmom balkanske zemlje.

Balkan kao argument potezao je i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je i sam u nekoliko navrata pominjao da bi Rusi imali interesa da zapale fitilj na našem području.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Перагеније

22.01.2024 20:41

Непријатељи се уједињују само против Словена. Лепо им је рекао европосланик из Словачке...