KLINTON MINIRAO PODELU KOSOVA! Šokantno otkriće penzionisanog američkog pukovnika: BOMBARDOVANJE JE MOGLO DA BUDE IZBEGNUTO

Autor:

Vesti

28.11.2023

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemci su bili spremni da ulože šest milijardi maraka u finansiranje novih kuća za Srbe i Albance, ali je Amerika rekla ne, kaže Daglas Mekgregor.

KLINTON MINIRAO PODELU KOSOVA! Šokantno otkriće penzionisanog američkog pukovnika: BOMBARDOVANJE JE MOGLO DA BUDE IZBEGNUTO

Foto: Wikipedia, Tanjug/AP

Penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor, inače jedan od planera agresije na Srbiju 1999, otkrio je da je bombardovanje moglo da bude izbegnuto podelom Kosova, ali da je to sprečila administracija Bila Klintona.

On je, naime, rekao da je na pregovorima u Rambujeu razmatrana mogućnost da se sever Kosova, gde većinski žive Srbi, pripoji Srbiji i da su tu ideju odobrile Francuska i Nemačka, ali su SAD odbacile taj plan.

SUŽIVOT NA SILU

Republika

Foto: Wikipedia

Daglas Mekgregor

- U tom trenutku i Francuzi i Nemci su mislili da je to dobro rešenje. Nemci su bili spremni da ulože čak šest milijardi tadašnjih maraka u finansiranje izgradnje novih kuća i naselja i da obnove gradove za Srbe i Albance. Evropljani su razumeli, makar iza zatvorenih vrata, da su to stvari koje su se radile stotinama godina u Evropi, ali onda smo se mi Amerikanci umešali i rekli ne - ispričao je Mekgregor.

Prema njegovim rečima, argument Amerikanaca je bio da je to početak nove Evrope u kojoj će svako biti prinuđen da živi s nekim s kim ne želi.

- Tako smo stvorili nešto što je neodrživo i prinudili smo Srbe da žive pod albanskim režimom, što oni nisu želeli. Možda dođe i do vojnog sukoba jer srpska vojska sigurno neće čekati skrštenih ruku i dozvoliti da kosovska paramilicija maltretira Srbe - pribojava se Mekgregor.

Setivši se dana kada je počelo bombardovanje SR Jugoslavije Mekgregor je rekao da su u štabu jednom nemačkom generalu s četiri zvezdice krenule suze:

- "Daglase, ovo je nešto što ne bi trebalo da radimo", rekao mi je, a onda je napustio prostoriju. I britanski i francuski oficiri su mislili da je suludo to što radimo, ali političari na zapadu su to želeli.

I Holbruk shvatio neminovnost Dejtona

Republika

Foto: Profimedia/AFP

Ričard Holbruk

Mekgregor kaže da Klinton nije bio za intervenciju u Bosni jer nije želeo da se upliće, ali su svi oko njega gurali u tom pravcu, a pre svega potpredsednik Al Gor, državni sekretar Madlen Olbrajt i savetnik za nacionalnu bezbednost Sendi Berger.
- Kada sam crtao mape za generala Klarka za razna teritorijalna rešenja u Bosni, stalno sam govorio da je toliko krvi proliveno i da je nemoguće da oni sada polete jedni drugima u zagrljaj. Na kraju je Ričard Holbruk prepoznao da ipak ne možete da naterate ljude da žive zajedno i sada imamo to što imamo u Bosni. Mislio sam da je Dejtonski sporazum privremeno rešenje, ali su svi insistirali da to bude trajno - kazao je Mekgregor.

NA STRANI NARKO-MAFIJE

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Foto: Ilustracija

Pukovnik je bio glavni planer u štabu Veslija Klarka u agresiji 1999, a 20 godina kasnije javno je zažalio zbog svoje uloge, za razliku od nekadašnjeg šefa Veslija Klarka, koji i dalje brani OVK. U vreme kada je bio kandidat za ambasadora SAD u Nemačkoj, gde je trebalo da zameni Ričarda Grenela, Mekregor je žestoko kritikovao bombardovanje i ocenio da je posledica dolazak muslimanske narko-mafije na vlast na Kosovu.

- Intervencija NATO je bila pokušaj da se SAD dodvore muslimanskom svetu i zadobiju njihove simpatije. I tako smo na Kosovu intervenisali protiv Srba, pravoslavnih hrišćana, doveli na vlast suštinski muslimansku narko-mafiju i nazvali to velikim uspehom za demokratiju - rekao je Mekgregor za CNN.

On je dodao da sunitski muslimani nikada neće biti prijatelji SAD:

- Oni su neizlečivo neprijateljski nastrojeni. Govorim o sunitskim muslimanima.

Kajanje zbog učešća u agresiji

Republika

Foto: Profimedia

Bombardovanje Jugoslavije

- jedan od najvažnijih stepenika u karijeri mu je bilo učešće na agresiji na SRJ, zbog koje se pokajao
- pod sobom imao 240 oficira NATO
- za zasluge odlikovan Medaljom za Kosovo, koju je ustanovio tadašnji američki predsednik Klinton
- bio u timu specijalnog opunomoćenika SAD za Balkan Ričarda Holbruka kao stručnjak za vojna pitanja i time se bavio zaključno s mirovnim pregovorima za BiH koji su vođeni u Dejtonu
- dobijao odlikovanja i za reforme američke vojske, NATO i izraelske armije
- kandidovan za ambasadora u Nemačkoj jer je podržavao Donalda Trampa

Klark: NATO mora da deluje da bi postojao

Foto: Profimedia

Vesli Klark

Penzionisani pukovnik dodaje da je kao direktor operacija u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi bio iznenađen kada je u proleće 1998. video planove za bombardovanje.

- Rekao sam Vesliju Klarku: "Zašto bombardujemo Srbe? Dajte Srbima njihov deo Kosova, dajte ostatak Albancima, mi ne treba da se mešamo." Rekao je da NATO mora da deluje da bi postojao, a bližila se 50. godišnjica Alijanse - kaže Mekgregor i dodaje:

- Ono što se trenutno dešava na Kosovu je pogrešan status kvo, koji se ne može održati bez prisustva stranih vojnih snaga, što je najgore moguće rešenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading