ALBANCI REDOM LOME ZUBE NA VUČIĆU: Prištinski političari napadnu Srbiju, a onda iz svake bitke izađu poraženi

Autor:

Vesti

29.12.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aljbin Kurti poslednja "žrtva" srpskog predsednika, morao da poliže sve što je mesecima pljuvao.

ALBANCI REDOM LOME ZUBE NA VUČIĆU: Prištinski političari napadnu Srbiju, a onda iz svake bitke izađu poraženi

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Aleksadndar Vučić

Dvojica Srba uhapšena na pravdi boga Nikola Nedeljković i Dejan Pantić puštena su iz zatvora, Srbi su dobili garancije da neće biti hapšeni zbog učešća na barikadama, a takozvana policija Kosova više neće smeti na sever bez odobrenja komandanta Kfora i političkih predstavnika Srba. Rezultatski, Vučiću tri boda, Kurtiju šipak.

Republika

Foto: TANJUG/AP

Aljbin Kurti

Posle više od mesec dana najvećih tenzija u istoriji tzv. kosovske nezavisnosti, tokom kojih je Aljbin Kurti žario i palio, pretio kaznama onima koji ne preregistruju vozila na kosovske tablice, hapsio Srbe pod izmišljenim optužbama i pretio spiskovima za odstrel, otimao imovinu, teroru Prištine je odzvonilo. Rukovodstvo države s predsednikom Vučićem na čelu izvojevalo je da Kurti pusti zatočene Srbe, pocepa spisak za hapšenje Srba koji su mirno protestovali, a njihova policija više neće smeti u srpske opštine, a da za to nema posebnu dozvolu, za šta smo dobili garancije Amerike i Evropske unije. Džaba se Kurti toliko busao, kada je na kraju podvio rep.

On nije ni prvi ni poslednji koga je Vučić patosirao, a mnoge je poslao u Hag ili političku penziju. S druge strane, Srbija nije dobila nijedan novi zahtev.

SKLANJAJU BARIKADE

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Petar Petković

Komentarišući ovu značajnu pobedu Srbije, direktor kancelarije za KiM Petar Petković naveo je da Priština neće tako lako moći da pogazi garancije SAD i EU.

- Pokazali smo da možemo da se izborimo za opstanak našeg naroda na Kosovu. Ovi sporazumi i garancije ulaze u korpus svih onih sporazuma na koje se pozivamo, izdejstvovali smo nešto što je sastavni deo naše borbe na međunarodnom planu. Dobili smo garancije koje Priština neće moći tako lako da pogazi, a da SAD i EU ne reaguju jer je ovo njihova garancija i njihova reč. Ne možemo da verujemo Kurtiju, bolje je da imamo jedan ovakav papir, za koji možemo da se držimo. Srbi su otvoreno rekli da ne veruju garancijama SAD i EU, ali smo mi s druge strane dali garancije da ćemo stati uz naš narod. Vučić je prvi predsednik koji je do kraja stao uz Srbe na Kosovu, oni su sami podigli barikade, mi smo za to saznali nakon tri sata, ali nikada nismo rekli da su Srbi sami, već smo stali iza njih - rekao je Petković.

On je dodao da im nije nimalo nije lako, naročito otkako je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti došao na vlast.

- Barikade se povlače, ide se u pravcu deeskalacije - istakao je Petković.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Edita Tahiri

Da je Kurti podvio rep, ocenila je i Edita Tahiri, bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu s Beogradom. Prema njenim rečima, Kurti je posle svake napetosti pravio kompromise sa Srbijom.

- Kurti je posle nedavnih tenzija na severu prihvatio Zajednicu opština sa srpskom većinom, to je potvrdio i američki ambasador Kristofer Hil - napisala je Tahirijeva na Fejsbuku.

PUKI IZVRŠIOCI

Republika

Foto: Tanjug

Zoran Anđelković

Nekadašnji predsednik Privremenog izvršnog veća KiM Zoran Anđelković ocenjuje da ovo jeste velika pobeda Srbije, ali, pre svega, pobeda srpskog naroda da živi na miran i dostojanstven način.

- Nije novo da se za ključne stvari na Kosovu ne pita Kurti, ne samo on, nego nijedan čovek koji je na čelu privremenih prištinskih institucija. Ovo sve je urađeno mimo Kurtija, nije on ni imao mesta za povlačenje, videli smo kako je reagovao na vest o puštanju Pantića. Međunarodne veze i komunikacija koje predsednik Vučić ima i održava sa svim međunarodnim predstavnicima, bez obzira na to da li se s njima slaže ili ne, omogućilo je da, kada dođe do ovakve situacije, on razgovara i pregovara s onim koji "gaze" na Kosovu, a ne s onima koji glume funkcije. Ovo je pokazalo ono što mi odavno pričamo, da mogu da utiču kada žele. Kurti i svi oni moraju da prihvate realnu činjenicu da oni nisu objektivna vlast na Kosovu nego puki izvršioci, vlast u pokušaju - poručuje Anđelković.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je nakon sastanka s predstavnicima Srba s KiM u Raški da je postignuta mala pobeda, ali da je svestan da nije kraj problemima.

KAKO SU ZAVRŠILI PROTIVNICI

Aljbin Kurti - po ušima od Zapada

Republika

Foto: TANJUG/AP

Aljbin Kurti

Nije izgurao odluku o preregistraciji vozila na kosovske tablice, uprkos njegovom protivljenju, sud doneo odluku da pusti Dejana Pantića na slobodu. SAD i EU ga obavezale da ne goni Srbe na barikadama

Avdulah Hoti - "uspeh", pa ostavka

Republika

Foto: Tanjug/Profimedia

Avdulah Hoti

Kurtijev prethodnik 2020. u Vašingtonu potpisao je sa Srbijom sporazum o ekonomskoj saradnji, rečima da je to istorijski sporazum i korak bliže ka međusobnom priznanju, do kog nije došlo. Deo aranžmana bio je i jednogodišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama. Uprkos "istorijskom" sporazumu, na funkciji se zadržao svega godinu dana

Ramuš Haradinaj - 100 odsto poražen

Republika

Foto: youtube.com/Kosovo Sever Portal

Ramuš Haradinaj

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer privremenih institucija (2017-2019). U novembru 2018. uveo je taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije, zahtevajući da se ne ukida dok Beograd ne prizna Kosovo. Pričao je tad da je "pokazao ko je gazda u kući na Kosovu", te da je "uspeo da zaustavi ideju o razmeni teritorija" i pokrenute druge procese poput vojske i zakona o Trepči. Uprkos apelima iz međunarodne zajednice, nije prihvatao da ukine takse. Ali je (zato) 19. jula 2019. podneo ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu u svojstvu osumnjičenog. Sad je opozicionar

Hašim Tači - čeka presudu u Hagu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

Prvi premijer privremenih institucija (2008-2014), ministar spoljnih poslova (2014-2016) i predsednik (2016-2020). Podneo je novembra 2020. ostavku na funkciju predsednika pošto su Specijalizovana veća u Hagu protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Od tada je u pritvoru u Hagu

Bedžet Pacoli - džaba milioni za lobiranje

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bedžet Pacoli

Kosovski biznismen i jedno vreme predsednik lažne države nije krio i javno je pričao da je trošio milione da bi izdejstvovao da one države koje to nisu priznaju Kosovo. Međutim, silni novac mu nije pomogao jer je diplomatska ofanziva koju je trasirao predsednik Vučić izdejstvovala 18 povlačenja priznanja, a Srbija ima čvrste garancije još pet zemalja da su spremne da učine isto

Vjosa Osmani - ni do kolena rivalu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vjosa Osmani

Trenutna predsednica lažne države nikada i nije imala neku posebnu inicijativu, u odnosu na srpskog kolegu uvek je inferiorna. Najviše se istakla u pisanju tvitova

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading