NOVI DIL AMERIKE ZA NAŠU ZEMLJU: Politika Srbije i Vučića daje rezultate

Autor: T. Kovačević - J. Jokanović

Vesti

15.12.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eskobar lupio šakom o sto i Prištini isporučio jasan zahtev: Zajednice srpskih opština mora biti, rok je odmah.

NOVI DIL AMERIKE ZA NAŠU ZEMLJU: Politika Srbije i Vučića daje rezultate

Foto: Tanjug/AP

Kurtijevom teroru nad Srbima dolazi kraj. Gabrijel Eskobar, američki izaslanik Stejt departmenta za Balkan lupio je šakom o sto i postavio tačku na divljanje Prištine. Garantovao je da će Zajednica srpskih opština biti formirana. Prištinu je obavestio da će se, ukoliko ne ispune obavezu iz Briselskog sporazuma, Vašington potruditi da se odmah realizuje ono što je ugovoreno pre devet godina u sedištu Evropske unije.

Eskobarove javno izrečene garancije, prema oceni iskusnih diplomata sagovornika Srpskog telegrafa, pokazuju promenu u odnosu Vašingtona prema Srbiji. Postignut je novi dil, kojim je započeta nova era u odnosima između dve zemlje, te se sada i čuje i uvažava stav i interes Srbije. Politika koju je vodila naša zemlja, prvenstveno predsednik države Aleksandar Vučić, očigledno daje rezultate.

Pored ZSO, koji je ključan za opstanak Srba na KiM, Eskobar je naveo još nekoliko zahteva i konkretnih poteza koje Amerikanci traže od Kurtija i prištinskih vlasti da ispune. Na tom spisku, između ostalog, našle su se i registarske tablice, koje bi imao ceo region, ekonomsko povezivanje, što su sve ideje oko kojih su se okupile zemlje učesnice inicijative "Otvoreni Balkan".

Učvršćivanje mira i stabilnosti

Inicijativa koju je pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić ima jasne ciljeve, među kojima su:

- osiguranje ekonomske budućnosti država članica

- učvršćivanje mira i stabilnosti u regionu

- svrha saveza je brži protok robe i kapitala između država unutar "Open Balkana"

- prvi sastanak održan je 10. oktobra 2019. u Novom Sadu, a, pored Vučića, prisustvovali su mu lideri iz Tirane i Skoplja Edi Rama i Zoran Zaev

GLAVNA ULOGA

Povezivanje regiona na ovaj način ideja je srpskog predsednika Aleksandra Vučića koju su odmah podržale i pristupile joj Albanija i Severna Makedonija. Na poslednjim sastancima interesovanje za ulazak u ovaj savez pokazale su Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Na samitima "Open Balkana" učestvovale su Mađarska i Turska, što je samo potvrdilo da nije u pitanju samo ideja, već projekat koji zaista uvezuje i jača region. Amerikanci su tu ideju podržali još na samom startu, a upravo je Eskobar taj koji je u ime zvaničnog Vašingtona davao vetar u leđa ovoj Vučićevoj ideju. U sredu u Beogradu je javno istakao zahteve koje je dan ranije isporučio Prištini i koji su, suštinski, isti ciljevima koje ima "Otvoreni Balkan".

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Suzana Grubješić

Bivša potpredsednica Vlade zadužena za EU i predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ističe da je Vašington imao glavnu ulogu u postizanju svih ključnih sporazuma:

- Bez presudne uloge SAD, nijedan ključni sporazum u regionu nije postignut, te nema sumnje da će tako biti i ovaj put. SAD jesu glavni sponzor i promoter kosovske nezavisnosti, ali ih to ne sprečava da sa Srbijom razvijaju sveobuhvatne odnose jer su svesne da bez Srbije nema napredovanja celog regiona. Amerika ima poluge i mehanizme koje su, za razliku od EU spremne, da upotrebe da bi se ponašanje prištinskih vlasti stavilo pod kontrolu, zaštitila prava Srba na KiM i omogućio nastavak dijaloga.

4 ključne Eskobarove poruke

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/N1

Gabrijel Eskobar

1. Za SAD je stvaranje ZSO obaveza jer smo podržali taj proces i jedna politička strana ne može iz toga da se povuče jednostrano, tako da ćemo tražiti načine da tu ideju ostvarimo, rok za to je odmah

2. Saslušali smo preokupacije Srba. One su legitimne. Mi želimo da radimo sa srpskom zajednicom na severu Kosova da bismo ispunili njihove zahteve. Postoji način da se ide napred. Srbi bi trebalo da se vrate u zajedničke institucije jer su tamo potrebni

3. Kada govorimo o registarskim tablicama, zamislite rešenje koje uključuje ceo Balkan, to su rešenja kakva tražimo

4. Izjava "Kosovo ima bezbednosne garancije SAD" nije pretnja Srbiji, te garancije važe i za Srbe u severnoj Mitrovici. Nećemo dozvoliti da neko s Kosova ugrozi Srbiju i nećemo da preti bezbednosti i stabilnosti na severu Kosova

VUČIĆEVE REČI

Republika

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Aleksandar Vučić

Nije ostalo neprimećeno ni da je dosta toga što je Eskobar govorio na javnom servisu zapravo isto ono što predsednik Aleksandar Vučić ističe kada govori o "Otvorenom Balkanu".

- Zamislite mogućnosti koje postoje u okviru jedne zajednice koja je na preseku četiri važne zemlje: Srbije, Kosova, Severne Makedonije i Albanije, i da stvorite zonu slobodne trgovine, distributivni centar za "Otvoreni Balkan" ili za zajedničko regionalno tržište u kontekstu Berlinskog procesa - rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, a to je sve o čemu je više puta govorio Vučić.

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Politički analitičar Dejan Miletić kaže da je 80 odsto svega što je Eskobar rekao zajednički stav SAD i Srbije:

- To je velika ohrabrujuća stvar. Mi, praktično, imamo veliki potencijal, ali, naravno, mora da se prekine s tom politikom uslovljavanja i pritiska na Srbiju. Srbija iz svoje kože ne može i neće, ali treba tražiti rešenja koja će biti odmerena, usklađena jer ima mnogo elemenata zašto bi to bilo dobro.

Blagosloven Balkan

Ovako je Eskobar u junu na smitu koji je održan u Ohridu govorio o "Otvorenom Balkanu"

- Amerika podržava sve incijative koje približavaju region EU i promovišu stabilnost

- na Balkan ne gledamo kao na ratni region, već kroz prizmu mogućnosti 21. veka, a mogućnosti regiona su ogromne

- zapadni Balkan je blagosloven odličnom geografskom pozicijom, velikim resursima, preduzetničkim duhom

- ima ogroman potencijal da bude centar obnovljive energije, što će pomoći za bavljenje klimatskim promenama

- zapadni Balkan je deo Evrope s najbržim rastom

- da bi inicijativa bila uspešna, mora da uključi svih šest zemalja na jednakom nivou

- ovo je prekrasna inicijativa koja dolazi u važno vreme za razvoj zapadnog Balkana

Hil: Potrebno političko rešenje

Republika

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

Kristofer Hil

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da ne vidi mogućnost vojnog rešenja situacije na severu Kosova, kao i da je tu potrebno izgraditi mir i stabilnost, što se može postići uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

- Naravno da Vlada Srbije ima pravo da se obrati Kforu, ali ovo ostaje političko pitanje i, samim tim, iziskuje političko rešenje. Potrebno je da smirimo situaciju da pripadnici srpske zajednice koji žive na tom prostoru mogu imati jasna očekivanja o tome kako će im životi izgledati u budućnosti - rekao je Hil tokom jučerašnje posete Nišu, gde je obišao renovirani Centar za pružanje socijalne zaštite "Mara" i Pravni fakultet Univerziteta u Nišu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading