CRVENI KARTON I ZA BAHATE APOTEKARE! Potvrđeno pisanje našeg lista iz avgusta

Autor: BORISLAV KAŠANSKI

Vesti

28.10.2024

20:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Vučević potvrdio da se, posle trgovačkih, staje na put maržama na farmaceutske i kozmetičke proizvode

CRVENI KARTON I ZA BAHATE APOTEKARE! Potvrđeno pisanje našeg lista iz avgusta

Foto: Tamjug/Vladimir Pori, Profimedia

Kao što je Srpski telegraf ekskluzivno najavio još 8. avgusta, država će stati na put suludim maržama i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. To je juče potvrdio premijer Miloš Vučević, a za građane je to svakako još jedna dobra vest.

Podsetimo, naš list je početkom avgusta pisao o tome da se kontrolisanje marži, koje tada još nije ni počelo, neće zaustaviti samo na trgovinskim lancima i robi široke potrošnje, već će biti mnogo sveobuhvatnije. Tako se i dogodilo...

LEGITIMITET

Predsednik Vlade Miloš Vučević potvrdio je juče da će država pokrenuti kontrolu marži i u apotekama, kao što je to uradila i s velikim trgovinskim lancima.

- Otvorićemo pitanje oko farmaceutske priče i apoteka. I sada će reći da to nećemo smeti. Videćemo i tu kako se formiraju cene. Nije sporno, možete da zaradite, ali ne puta pet ili 10 - objasnio je Vučević.

Podsetio je i da je pre nekoliko meseci otvorio pitanje trgovačkih marži i da to, zahvaljujući podršci predsednika Srbije Aleksandra Vučića, napreduje:

- Teško bi mi bilo bez njegovog političkog legitimiteta jer su i neki ministri protiv toga. Jedan od trgovinskih lanaca zapošljava najviše ljudi, mi njih poštujemo, ali morate da spustite cene.

On je dodao da država nije neprijatelj trgovinskim lancima, ali da ne treba da skidaju kožu s leđa građanima.

Ni EU ni NATO

Govoreći o ekonomskim uspesima zemlje, Vučević je podsetio da je zaustavljena inflacija i da se očekuje da ona bude oko četiri odsto na godišnjem nivou, a da rast BDP bude između 3,8 i 4 odsto, kao i da se očekuje rast plata od osam odsto u javnom sektoru.

- Još jedna runda pregovora je ostala s predstavnicima prosvete, dobar paket smo napravili s poljoprivrednicima s novim podsticajima i subvencijama. Kao kruna toga je da je Srbija dobila investicioni rejting i to je malo čudo jer nismo članica ni EU ni NATO i nismo uveli sankcije Rusiji, a nemamo ni stabilan region - naveo je Vučević.

Bezobrazluk uvozničkog lobija

Uz bahate trgovce, za visoke cene pojedinih proizvoda svakako je kriv uvoznički lobi. Postoje neki sektori u kojima se uvoznici, što je javna tajna, iako je reč o različitim firmama, dogovaraju i određuju zajedno cenu (po pravilu naduvanu) po kojoj onda svi prodaju robu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Vesna

28.10.2024 20:18

Vlast neće dozvoliti da trgovinski lanci i apoteke potkradaju građane.

Samir

28.10.2024 20:19

Apotekarske marže moraju i treba da se ograniče. Ovo je dranje kože na šiljak do sada

Svetlana

28.10.2024 20:19

Donro je da neko stane na put apotekarima.Oni su prava mafija.

gundjalo

28.10.2024 20:20

KRAJNJE JE VREME DA SE CENE U APOTEKAMA DOVEDU U RED, NEVEROVATNO SU BAHATI