DVA ZEMLJOTRESA POGODILA SRBIJU! Tresao se jug naše zemlje!

Autor:

Vesti

06.10.2024

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički seizmološi zavod Srbije objavio kolika je jačina ovih potresa

DVA ZEMLJOTRESA POGODILA SRBIJU! Tresao se jug naše zemlje!

Foto: Shutterstock

Danas su Srbiju potresla dva slabija zemljotresa, prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda Srbije. Prvi je zabeležen u Donjem Milanovcu, na severoistoku zemlje, u 10:02 po lokalnom vremenu. Jačina ovog zemljotresa bila je 1,7 stepeni Rihterove skale, a epicentar se nalazio na geografskim koordinatama 44.42° N i 22.01° E, na dubini od 7 kilometara.

Drugi zemljotres je zabeležen ranije jutros, u 07:19, u okolini Vranja, na jugu Srbije. I ovaj zemljotres je bio jačine 1,7 stepeni, sa epicentrom na 42.61° N i 22.03° E, na dubini od 5 kilometara.

Oba zemljotresa bila su slabe jačine i nisu izazvala materijalnu štetu, ali su se osetila u lokalnim područjima. Ova dešavanja podsećaju na seizmičku aktivnost u Srbiji, iako se zemljotresi ovakve jačine često dešavaju bez većih posledica.

Šta uraditi u slučaju zemljotresa?

Kada se zemljotres dogodi, važno je znati kako se ponašati kako biste se zaštitili:

1. Ostanite unutra, ako ste već unutra: Ako se nalazite unutar zgrade, ostanite unutra i sklonite se ispod čvrstog nameštaja ili u okviru vrata.

2. Izbegavajte staklene površine: Držite se podalje od prozora, staklenih vrata i zidova kako biste izbegli povrede od stakla.

3. Ako ste napolju, nađite otvoreno mesto: Ako se zemljotres dogodi dok ste napolju, nađite otvoreno mesto daleko od zgrada, stabala i električnih vodova.

Nakon zemljotresa

Nakon što se zemljotres smiri, važno je pažljivo postupati:

1. Proverite da li ste povređeni: Ako ste povređeni, potražite medicinsku pomoć što je pre moguće.

2. Proverite svoju okolinu: Proverite da li su izvor vatre ili curenja gasa kako biste izbegli potencijalne opasnosti.

3. Pratite vesti: Pratite lokalne vesti i instrukcije nadležnih organa kako biste bili informisani o situaciji i eventualnim evakuacionim planovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading